Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal, Suriyeli sığınmacıların barındığı konteyner kenti ziyaret için Kilis’e geldi. Konuk Bakan'a eşlik eden Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Rosenthal'a "Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Suriye'deki olaylara niye uzak duruyor?" sorusunu yöneltti.

Hollandalı bakanı karşılayan Vali Tapsız, Suriyeli sığınmacılar hakkında bilgi verdi. "Bugün itibarıyla Türkiye’deki sığınmacıların sayısı 80 bine ulaştı. Bunlardan yaklaşık 12 bini Kilis'te bulunmakta. İçinde bulunduğumuz konteyner kent Türkiye'deki en modern kamplardan biridir. 2053 konteynırda 12 bin 200 kişi barınıyor. Konteynırda tuvalet banyoya varana kadar her şey düşünülmüş. Burası küçük bir ilçe gibi. Kilis’in 3 ilçesi var. Ben burayı da ilçe sayıp 'Kilis’in dört ilçesi var' diyorum." dedi.

Kampta okul çağında 4 bin 500 öğrenci olduğunu belirten Tapsız, "Kamplarda mesleği öğretmen olanlarla birlikte Türk öğretmenler de görev alıp haftaya eğitim öğretim başlayacak. Ayrıca bugün Hollanda ile ilişkilerin 400‘üncü yıldönümü nedeniyle de anlamlı bir gün." ifadelerini kullandı. Tapsız, Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal dönerek şu soruyu yöneltti: "Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Suriye'deki olaylara niye uzak duruyor, Suriye halkına yardım yapmıyor?"

"HOLLANDA OLARAK SURİYE’YE 4 MİLYON EURO YARDIM YAPACAĞIZ"

Vali Tapsız'ın sorusuna Bakan Rosenthal, "Benim de 400'üncü yılında birlikte olmak aklımdan geçiyordu. 400’üncü yıl etkinlikleri düzenlerken Suriye’nin böyle uluslararası sorunu olacağı aklımızdan geçmezdi. Şunu söyleyebilirim ki Türkiye’nin Suriyelilere gösterdiği yardımı saygıyla karşılarım. Suriye’deki vahim durumdan dolayı ülkenize sığınmaya gelenlerin sayısını duyduğumuzda bile ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya olduğunuzu anlıyorum. Hollanda olarak Suriye’ye 4 milyon euro yardım yapacağız." şeklinde cevap verdi

Kaynak: cha