Kürt grupları, uzun bir dönem boyunca petrol zengini Kerkük’te varlığını göstermek için nüfus ve tapu dairesine saldırarak, yakıp yıkıp yağmaladılar. Bir anlamda, bunu yaparak, kentin tarihini/hafızasını yok etmek istediler.

Irak ordusu ve Haşdi Şabi Birliklerinin Kerkük çevresinde yığınak yapmasının ardından, dün geceden bu yana onbinlerce peşmerge daha Türk yurdu Kerkük’e konuşlandırıldı bölgede tansiyon oldukça yükseldi. Türkmen kenti Kerkük, Kürt grupları ile Bağdat’ın çekişme sahası haline geldi. Irak ordusu, Haşdi Şabi Birliklerinin ve Peşmerge güçleri arasındaki mesafe 500 metreye düştü.

 

Kürt grupları işgali altındaki Türk yurdu Kerkük, büyük bir savaşın eşiğinde. Irak ordusu ve Haşdi Şabi Birliklerikontrolü ele almak için Kerkük’ü batıdan kuşatmış durumda. Peşmergeler bazı temas noktalarından çekilirkenIrak Kürt Bölgesel Yönetimi ABD, AB ve BM’yi yardıma çağırdı.

 

 

Sözde Referandum, Karanlık Bir Dönemin Habercisidir

 

Irak’ın tarihi boyunca Kürtler, İstikrarlı bir Irak’ı hiç istemediler. Irak’ı istikrarsız ve zayıf kılmak için hep dış güçlerle işbirliği yaptılar. Bölgede hüküm süren çatışma ve kargaşa ortamından yararlanarak fiili durum yaratma hevesinde olan ve uluslararası camiaya meydan okuma cüretini gösteren Kürt grupları ateşle oynamaktadırlar. Irak merkezi hükümetinin, bölge ülkelerinin ve uluslararası toplumun tüm uyarılarına kulak tıkayan Kürtler  bağımsızlığa giden ilk adım olarak gördüğü sözde referandum, bölge için çok karanlık bir dönemin habercisidir.

 

Irak Türklerinin Varlığı, Canı ve Malı Tehdit Altında

Türk yurdu Kerkük ve çevresi adeta cephanelik olmuş durumda. Irak ordusu, Haşdi Şabi Birlikleri ile peşmerge eller tetikte Kerkük için pusuya yatmış durumda. Peşmergeler kerkük ve Irak Türklerinin yoğun olarak yaşadığı bölgelere yerleşmiş. Silahlı güçlere her gün yeni takviyelerin eklendiği, Türkmen bölgelerinde ve özellikle Kerkük’te Kürtlere silah dağıtıldığı ve kentte savaş hazırlıkları görüldüğü gözleniyor. Irak Türkleri adeta sıkıştırılmış bir millet olarak tehdit altında. Bölgede silahsız ve korumasız olan tek toplum da Irak Türkleridir. Meydana gelen bu gerginlik Irak Türkleri açısından ağır sonuçlar doğurabilir niteliktedir. 

Irak Türklerinin varlığını tehdit eden şiddet politikalarının sürmesi karşısında, Türk yurdu Kerkük bir zulüm ve ateş yurduna çevrilmiştir. Kürt grupların Kerkük'ü zorla ele geçirmek için uyguladığı sistemli yıldırma, sindirme ve göçe zorlama politikası herkesin malumudur. Türkmenlere verilen mesaj şu;  Türkmenler ana yurdunuzu terk edin!

Kürt gruplarının 25 Eylül 2017'da yaptıkları, hukuki ve siyasi meşruiyeti olmayan korsan referandumundansonra Türkmen sivillere yönelik tehdit, kaçırma ve soygun olayları arttı. Kerkük'teki Türkmen sivillerin kaçırılmasının yanında ev ve işyerleri de soyuluyor.

 

Irak'ın Parçalanması,Türkiye'nin Parçalanması Demektir 

Kürt grupları, Türkmenlerin tarih boyunca yaşadıkları topraklara göz dikmiştir. Türkiye'nin buna izin vermeyeceğini, Türkmenlere karşı girişilecek baskı, tehdit, zulüm ve saldırıların karşılıksız kalmayacağını herkes çok iyi bilmelidir. Bölgede bağımsız devlet ilanı Irak'ın nihai olarak parçalanmasına yol açacak ve Türkiye'nin milli güvenliği için çok ciddi bir tehdit oluşturacaktır. 

Ali Kerküklü

Editör: Haber EDİTÖR