KCK davasında, sanık avukatları mahkemenin yargılama yapmasının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasını ve karar çıkana kadar yargılamanın ertelenmesini talep etti.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 36 tutuklu sanık ve 7 tutuksuz sanık katıldı. Mahkeme Başkanı Ali Alçık, usüle ilişkin taleplerin alınacağını belirtti.

Avukat Baran Doğan, yeni düzenleme sonrasında mahkemenin yargılama yapamayacağını savundu. Özel Yetkili Mahkemelerin geçici hale geldiğini ifade eden Doğan, “Bu mahkemeler neden devam ediyor anlamıyoruz. Elindeki dosyalar bitene kadar devam edecek. Yani davaya özgü bir mahkeme. Mahkemeniz adil yargılama yapamaz.” dedi.

Aynı suçlamalarla ilgili farklı mahkemelerde yargılamalar yapıldığını ifade eden Doğan, “Mahkemenin yargılama yapması anayasaya aykırıdır. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasını, yargılama geri bırakılarak Anayasa Mahkemesi’nin kararının beklenmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

Duruşmaların televizyonda yayınlanması gerektiğini belirten Doğan, “Buraya birkaç kişi almayla dava alenileşmez. Toplumun sizi denetlemesi gerekir. Çağlayan’da dar bir salon, Silivri ise dağ başı kimse gidemiyor. Aleni yargılamada kapı bile açık olmalı ama o çok da önemli değil.” ifadelerini kullandı. Doğan, tutuklu sanıkların tahliye edilmesi talebinde de bulundu.

Avukat Sinan Zincir ise bazı sanıklara Kürtçe savunma yapma talebinde bulunmaları için söz hakkı verilmesini istedi. Bunun üzerine söz hakkı verilen sanık Ertuş Bozkurt, talebini Kürtçe yapacağını söyledi. Bozkurt’a söz hakkı verilmezken Mahkeme Başkanı Ali Alçık tutanağa, “Kürtçe konuşacağını beyan etti, bu nedenle beyanı alınamadı.” ifadelerini yazdırdı.

Alçık daha sonra, “Kürtçe konuşulacaksa neden söz hakkı verelim, Türkçe beyanda bulunacak var mı?” diye sordu. Sanıklardan Yüksel Genç söz hakkı alarak, Kürtçe konuşma talebinin bir hakkın kullanımı talebi olmadığını belirtti. Genç, “Anadili kullanmak nefes almak gibidir. Siz nefes almak için izin talep edilir mi? Cumhuriyet tarihi boyunca Türkçe dışıdaki anadilleri boğdular. Yaşanan ölümlerin, çatışmaların nedeni budur.” ifadelerini kullandı. Sanık Genç, Kürtçe tercüman atanması talebinde bulundu.
Kaynak: cha