Kars Valisi Eyüp Tepe, uyguladıkları pozitif ayrımcılıkla ahırda bin bir zorlukla süt sağan köylü kadınların bundan sonra süt sağım makineleriyle bu işlemi yapacaklarını söyledi. Yüzde 50 hibeyle 108 çiftçiye süt sağım makinesi ve jeneratör dağıtıldı.

Vali Tepe, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün düzenlediği 108 çiftçiye süt sağım makinesi ve jeneratör dağıtımı törenine katıldı. Vali Tepe burada ilk makineleri çiftçilere teslim etti. Ardından çiftçilerin sorunlarını dinledi birlikte süt içti. Vali Tepe, burada yaptığı konuşmada ise İl Özel İdaresi'nin değişik alanlarda özel çalışmalar yaptığını bu çerçevede hayvancılığın modernize edile bilmesi için her yönüyle entegre bir şekilde çalışmalar yürütülmesi gerektiğini söyledi. Tepe, bugün bu kapsamda 108 tane süt sağım makinesi ve jeneratörün dağıtımının yapıldığını, bunun son olmayacağını ve bundan sonra da bu desteklerin devam edeceğini belirtti.

"BEDAVANIN KIYMETİ OLMUYOR"

Vali Tepe, bunun güzel tarafının ve hep de inandıkları noktanın ise yüzde 50’sinin devlet tarafından hibe dildiği bu makinelere çiftçilerin de yarı yarıya ödeme yapacaklarını vurgulayarak, "Çünkü bedavanın kıymeti olmuyor. Biz devlet olarak yüzde 100’ünü de hibe edebilirdik. Ama bu çok arzu edilen bir şey olmazdı. Bu sayede vatandaşımız karşıladığı kısımla bir anlamda kendi öz malı olduğunu idrak etmiş oldu." dedi.

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım ise illerinde yürütülen hayvancılıkta süt üretiminin ekonomide çok önemli bir yeri bulunduğuna değinerek, "Süt sanayicilerimiz için temiz ve hijyenik sütün üretimi ayrı bir önem arz etmektedir. Hijyenik süt ilk olarak sağlıklı bakım ve akabinde uygun sağımla elde dilebilir. Bu bağlamda makineli süt sağımı ön plana çıkmaktadır. Kurumumuz değişik kaynaklarla sağladığı desteklerle çiftçimizin teknolojiyi kullanmasını teşvik etmektedir." dedi.

Öte yandan süt sağım makineleri ve jeneratörlerini teslim alan çiftçilerin sevinçleri gözlerinden okunurken, Akyaka ilçesinden çiftçilikle uğraşan Hacı Muğdat Öncü, bayanların güç şartlarda günlük 10 ineği zor sağdıklarını, verilen makinelerle bu sayının arta bileceğini ve diğer ev işlerine zaman ayrıla bileceğini ifade ederek, "Her şeyden önce artık temiz süt sağacağız. Bu projede emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bugünden sonra artık hanımlarımız rahatlıkla ev işlerine ve çocuklarımıza zaman ayıra bilecekler." dedi.
Kaynak: cha