Onkolog Dr. Murat Baş, kanserde en etkili tedavinin ‘haz' terapisi (pleasure therapy) olduğunu söyledi.

Başlangıç dönemi sonrasındaki tedavilerin hiçbirinin ‘haz' terapisi kadar etkili olmayacağına dikkat çeken Bursa Kanser Okulu Yöneticisi Onkolog Dr. Murat Baş, “Zihnimize, edenimize ve ruhumuza zevk-haz sağlamak güçlü bir terapidir. Haz terapisi ile kanserden sonsuza dek kurtulmak mümkündür.” dedi. Haz alma ve mutluluğun Türk toplumunda kötü bir şöhreti olduğuna dikkat çeken Onkolog Dr. Murat Baş, toplumda mutluluğun tehlikeli bir şey olarak görüldüğünü aktardı.

Türkiye’de hayatın hep çalışma ve sorumluluklarla dolu olduğundan dolayı haz yetersizliği ve duygusal strese her an tanık olunduğuna dikkat çeken Dr. Murat Baş, “Bir çoğumuzun hayatında haz çok kısa süreli ve geçici bir durumdur, haz alma süresini uzatmaya yönelik bir yaşam biçimimiz olmadığı gibi haz almayı günah ve yasak sayan bir kültürümüz var.” dedi. Türk halkının fatura ödemek ve daha çok para kazanmakla meşgul olduğundan dolayı hazza zaman bulamadığını ifade eden Murat Baş, şunları dile getirdi: “Çok çalışmak, ekonomik refah ve yerine getirdiğimiz sorumluluklarımız bize haz vermediği gibi, bizi köleleştirerek hazzı ortadan kaldırdı. Sonuçta bu toplumda yaşayan bireyler olarak çoğumuz, duygusal, ruhsal ve fiziksel olarak acı çekiyoruz. Çünkü bedenimiz ve bize haz-zevk veren şeylerle uyum içinde değiliz.”

Haz almaya önem verilmesi halinde sorumlulukların bilincinin daha da artacağına işaret eden Onkolog Dr. Murat Baş, “Zannedildiği gibi haz deneyimi için, hayatımızın kalanından, çalışmaktan, değer ve sorumluluklarımızdan vazgeçmemizi gerektirmiyor. Çünkü haz almak, aslında hem ucuz, hem de kolaydır.” ifadesini kullandı. Haz terapisinin, diğer şeylerden vazgeçmek değil, mutluluğa hiç yer bırakmayan hayat tarzını değiştirip daha çok haz alınacak bir yaşama odaklanma anlamına geldiğini vurgulayan Onkolog Dr. Baş, şöyle devam etti: “Hayatımız da ne kadar çok haz ve mutluluğa değer verip onu kazanmak için uğraşırsak, hayatın diğer kısımlarında o kadar az zorlanırız. Hayatımız, mutlu olma ve haz almaya hiç yer vermeden çok çalışma, sorumluluklarımızı yerine getirme ve fedakarlık yapma üzerine şekilleniyor. Böylece zihinsel, bedensel soyutlanma yaşıyor, iyileşme potansiyelimiz giderek zayıflıyor, hastalıklara daha açık hale geliyor ve zor iyileşiyoruz.”

        Murat Baş, haz terapisinde amacın iyileşme dönemi içinde kişinin psikolojik, sosyokültürel ve ekonomik analizinin yapılarak kişiyi mutlu eden haz alıcı faktörlerin belirlenerek, bu faktörlerin hasta ve yakınları ile çevresince pratize edilmesi olduğunu söyledi. Haz terapisinin, zihin, beden ve ruhun haz içinde olmaya odaklanması için gerekli bilgiyi sağlamak üzerine kurgulandığını anlatan Dr. Baş, “Mutluluk veren düşünceleri, duyguları kuşanmak, konuşabilmek, dinleyebilmek, dokunabilmek, durabilmek, lezzetli besinleri tatmak, dinlendirici haz verici egzersizler gibi haz repertuvarımızı genişletmeyi ve geliştirmeyi amaçlayan bir terapi yöntemidir.” şeklinde anlattı.

        Kanser tedavisinde haz alma ve mutluluk yoluyla iyileşmenin kötü şeyleri akla getirmemesi gerektiğinin altını çizen Bursa Kanser okulu Yöneticisi Onkolog Dr. Murat Baş, şunları ifade etti: “Toplumumuzda, mutluluğun sonunda güzel bir şey olmayacağı, iyileşmede başarıya götürmeyeceği üzerine odaklanmış haz fobisi mevcut. 20 yıllık tecrübeme göre kanserde en etkili tedavi olan haz terapisinin profesyonel terapistler tarafından da göz ardı edildiğini gördüm.”

        Dr. Murat Baş, kanser olduğunu öğrenen kişinin depresyon, korku, kaygı ve stresin yanında klasik tıbbi tedavilerin kişide oluşturduğu toksik etkiler nedeniyle iştahsızlığı artıp, sosyal ilişkileri ve cinsel aktivitesinin azaldığını ifade etti. Dr. Baş, “Oysa kanserli hasta daha iştahla yemeli, yemeklerin lezzetine ulaşıp sevdiği besinleri tatmalı. Kendini mutlu eden sosyal ilişkileri artırmalıdır.” diye vurguladı.

        Bursa Kanser Okulu Yöneticisi Onkolog Dr. Murat Baş, kanser tedavisi için ise şunları söyledi: “İlk iş olarak kanser tedavisinde ‘Başlangıç döneminde’ klasik tedaviler ile organizmanın tümör yükü azaltılmalıdır. Tümör yükü fazla ve tümörün çoğalma hızı yüksek olanlarda ise başlangıç tedavileri ile birlikte pratik uygulamaya hemen-eş zamanlı eklenmesi gereken ‘Haz terapisi programı’ ile hastanın ‘mutlu olma’sı sağlanarak iyileşme potansiyeli artırılmalı. Bu tedavide başarı şansını artırır.”
Başlangıç dönemi sonrasındaki tedavilerin hiçbirinin haz terapisi kadar etkili olmayacağına dikkat çeken Onkolog Dr. Murat Baş, “Zihnimize, edenimize ve ruhumuza zevk-haz sağlamak güçlü bir terapidir. Haz terapisi ile kanserden sonsuza dek kurtulmak mümkündür.” şeklindi sözlerini sürdürdü.

        Onkolog Dr. Murat Baş, kanser okulu programında uyguladıkları haz terapisinin iyileşme potansiyelini artırmayı amaç edinerek şu yöntemleri içerdiğini sözlerine ekledi: "Zihinsel Haz yönetimi. Besinsel haz yönetimi. Duygusal haz. Sosyal haz yönetimi. Tensel haz yönetimi. Tıbbi destek yönetimi."
Kaynak: cha