Balıkesir'in Kepsut ilçesine bağlı Kalburcu köyünde bulunan, MÖ 3 bin yıllarına dayanan bir geçmişi olan Asartepe'de 2009 yılında başlatılan kurtarma kazıları durduruldu. Kalburcu Köyü Muhtarı Celali Aykoç, üniversitelerin tekrar kazı yapması için yardım istiyor.

Roma ve Bizans dönemlerine kadar yerleşim yeri olarak kullanılan bölgede toprak altında tarih yattığını belirten Kuva-yi Milliye Müzesi görevlisi Aytekin Yılmaz, "Ancak bu tarihi günyüzüne çıkarmaya kendini adayan Muhtar Celali Aykoç'un sesini kimse duymuyor." dedi. İki yıl süren kurtarma kazılarının sona ermesinin ardından son bir yıldır tek kazma dahi vurulmayan Asartepe'de kazıların yeniden başlatılmasını isteyen Muhtar Aykoç da Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Kepsut Kaymakamı Hacı Asım Akgül ve Belediye Başkanı İsmail Cankul ile Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Soykan'dan yardım talep ediyor.

Bölgede Yılmaz başkanlığındaki ekibin yürüttüğü çalışmalar sonucu Tunç Çağı'ndan Roma ve Bizans dönemlerine kadar ok ve mızrak uçlarıyla Helenistik döneme ait sur kalıntısı, lahit mezar, toprak kap ve seramik parçaları bulunmuştu. Lahit ve toprak mezarın içinden iskelet kalıntıları, çeşitli toprak ve cam eşyalar, para, Bergama Krallığı'na ait ve üzerinde Asklepion figürü bulunan bronz bir sikke çıkarılmıştı. Kazılarda ortaya çıkarılan yeni mezarda ise iskelet kalıntıları, zarar görmemiş toprak, cam koku ve gözyaşı şişeleriyle oldukça yıpranmış bir bakır para çıkmıştı. Müze görevlisi Yılmaz, bulunan parçaların Balıkesir Müzesi'nde koruma altına alındığını belirterek, bölgede kazı çalışmalarının oluşturulan parsellerde devam ettiği zamanlarda yoğun şekilde toprak kap parçaları bulduklarını söyledi. Çalışmaların tepenin güneybatı kısmında kalan Ovabayındır köyüne bakan yamaçlarına doğru ve kuzey yönünde yapıldığını açıkladı.
Kaynak: cha