Arıtma tesislerinin enerji ihtiyacı için saha ölçümleri yaptıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Görece ve Harmandalı’nda rüzgar enerji santralleri kurabilmek üzere harekete geçti. 500 kilowat/saatlık bir türbinle yılda 1,5 milyon kilowat/saat elektrik üretmeyi öngören İZSU, yatırımı beş yıl içinde amorti edecek.

Türkiye’de lisanssız rüzgardan enerji üretiminin önünün açılmasına imkan veren ve 21 Temmuz 2011 tarihinde yürürlüğe giren Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik çerçevesinde çalışmalara başlayan İZSU, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan destek hizmeti aldı. Mart ayında saha ölçüm çalışmaları yapıldıktan sonra mayısta gelen raporlar üzerine Tahtalı Barajı suyunun arıtıldığı Görece İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne yakın ormanlık alan ve Harmandalı Çöp Depolama Sahası’nın rüzgar enerji santrali için en uygun yerler olduğu belirlendi. İZSU yetkilileri, enerji dağıtım şirketi ve İl Özel İdaresi’nden alınacak izinlerin ardından proje ve ihale süresiyle birlikte türbinlerin bir yıl içinde kurulabileceğini belirtti. Ortalama yatırım maliyetinin her bir türbin için Supertotobet 850 bin ile 1 milyon dolar arasında olduğu belirten yetkililer, “500 kilowatlık bir türbin, yılda 1 milyon 533 bin kilowat elektrik üretiyor. Böylelikle beş yıl içinde yatırımın geri dönüşümünü alabiliyoruz. Beş yılın sonunda ise sadece bakım masrafı olacağı için ucuz, temiz ve yerli bir enerji kullanmış olacağız. Tükenmeyen ve yenilenebilir olması, üzerinde durduğumuz en önemli nokta.” diye konuştu.

Yönetmelik kapsamında en fazla 500 kilowat/saatlık üretim tesisi kurulacağının altını çizen yetkililer, şöyle devam etti: “Rüzgar türbinlerinin yılın yüzde 35’inde çalışacağı tespit edildi. 500 kilowatlık bir türbinin, günde 4 bin 200 kilowat enerji üretmesi öngörülüyor. Böylece Görece’ye kuracağımız rüzgar türbininin Görece İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin, Harmandalı Çöp Depolama Sahası’na kuracağımızın ise inşaatı devam eden Çiğli Çamur Çürütme Kurutma Tesisi’nin enerji ihtiyacını karşılayabileceği anlaşılmaktadır.” dedi.
Kaynak: cha