İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi Agora'da kamulaştırarak yıktığı evlerin altından yüzlerce yıl öncesine ait tarih çıkıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin “Arkeoloji ve Tarih Parkı” olarak düzenlemeye hazırlandığı Agora ve çevresinde Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yapılan kazılarda aralıksız sürüyor. İzmir için tarihi değere sahip kazılarda en son Roma döneminden kalma mermer yol ortaya çıkarılmıştı.

Mozaikli yapının temel duvarlarının yan tarafında ortaya çıkarılan mermer yol, kazı ekibini de sevindirdi. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, “Agoranın batısındaki alanda eski kent merkezine ilişkin yapıların peşindeyiz. Bunlardan bir tanesi 3 yıldır üzerinde çalıştığımız mozaikli yapı. 35 metre genişliğindeki memen mozaikli yapının hemen batısından bir Roma caddesinin geçtiğini tespit ettik. Beklediğimiz ama umutsuz olduğumuz bir konuydu, ama mermer kaplamalarıyla birlikte bu caddeyi de keşfettik.” dedi.

Bulunan caddenin önemine değinen Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, “Şimdi Faustina kapısı ile yolun birleştiği noktayı bulmaya çalışıyoruz. Bir noktada birleşmelerini ve mermer yapının korunarak, bozulmadan kalmış olmasını umut ediyoruz. O noktadan sonra Kemeraltı’na doğru ilerleyen önemli bir caddeyi takip etmeye çalışacağız.” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, yürüttükleri çalışmalarla mozaikli yapının altında su kanalı tespit ettiklerini belirterek, kanalın muhtemelen tarihi Roma hamamının yanında olduğu varsayılan gymnasiuma çıktığını söyledi. Arkeolojinin bilinmezlik ve sürprizlerle dolu olduğunu söyleyen Akın Ersoy, çalışmalara ara vermeden devam edeceklerini vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk kamulaştırmalarına 1997 yılında başlanan, ilk yıkımı ise 2005 yılında gerçekleştirilen tarihi alanda, “Agora ve Çevresi Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi” çerçevesinde bugüne kadar 26 milyon 808 bin 987 liralık kamulaştırma bedeli ödedi. Toplam 21 bin 987 metrekarelik alandan 18 bin 337 metrekaresini kamulaştırarak tapusunu alan Büyükşehir Belediyesi, geri kalan bölümleri kamulaştırmak için de çalışmalarını sürdürüyor.
Kaynak: cha