Gaziantep Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, kaçak yollardan Gaziantep’e getirilen 58 ton ceviz ele geçirdi. Olayla ilgili 7 kişi yakalanırken, kaçak cevizler için ithalatı yapılmış gibi sahte belge düzenlendiği ortaya çıktı. Ayrıca sahte belgeye 'İran’dan ithal edildiği' yazılan cevizlerin, ABD menşeli olduğu tespit edildi.

     Alo 136 İhbar Hattı’na gelen ihbarı değerlendiren gümrük muhafaza ekipleri, Doğu ve Güneydoğu illerinden yasa dışı yollarla yurda girişi yapılan kabuklu cevizin Gaziantep’e getirileceğini öğrendi. Konuyla ilgili takip başlatan ekipler, yapılan çalışmalar sonucu GATEM Gıda Toptancıları Sitesi’nde bulunan bir depoda yüklü miktarda kabuklu cevize ulaştı. Yapılan Trbet aramalar neticesinde 2 bin 575 çuval içerisinde 58 bin 40 kilogram kabuklu ceviz ele geçirildi. Cevize dair ibraz edilen faturaların gerçeği yansıtmaması nedeni ile ürüne mahkeme kararıyla el konuldu. Kaçak cevizi yurda sokan şahısların düzenledikleri sahte belgede ürünün menşei olarak İran’ı gösterirken, ekipler cevizin ABD’den getirildiğini tespit etti.

    Piyasa değeri yaklaşık 580 bin TL olan kabuklu ceviz ile ilgili Gaziantep, İstanbul ve Ağrı illerinde yürütülen soruşturmalar sonucunda A.K., C.S., S.S., İ.A., M.C., S.C. ve C.K. olmak üzere 7 kişi ve ilgili firmalar hakkında Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.
Kaynak: cha