İHD ve Mazlumder İstanbul Şubeleri, Gaziantep’teki saldırıyla ilgili ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada saldırı insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak nitelendirildi.

Gaziantep’te bomba yüklü araçla düzenlenen ve 9 kişinin ölümü çok sayıda kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıya tepkiler büyüyerek devam ediyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) ile İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlumder İstanbul Şubeleri de ortak basın açıklaması yaparak saldırıyı kınadı. Mazlumder İstanbul Şubesi’ndeki basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe okudu. Efe, saldırıyı toplumsal barışı tahrip eden ve doğrudan doğruya yaşam hakkını hedefe alan vicdansız, kör bir şiddet eylemi olarak nitelendirdi. Ümit Efe, sivillere yönelik yaşam hakkı ihlali doğuran saldırıyı ve saldırıyı organize edenleri kayıtsız şartsız kınadıklarını ifade etti.

Efe sözlerini şöyle sürdürdü: “Gaziantep’teki son olayda bir kez daha gördük ki, savaştan, çözümsüzlükten, şiddetten medet umanlar, düğmeye hemen basabilmektedirler. İnsan hakları örgütleri olarak bu karanlık güçlerin açığa çıkartılması için, şiddetten rant umanların karanlık yüzlerinin açığa çıkması için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Şiddeti reva gören, bunu gocunmadan pervasızca uygulayanlara karşı her zaman canımız pahasına mücadele ederek bu ülke mozaiği üzerinde barış insan hakları, demokrasi ve özgürlüklerin örülmesi için savaşacağız, mücadele edeceğiz”.

Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar da gizli odakların her zaman bir şeyler yapmasının mümkün olduğunu buna karşın tedbir almanın da kamu otoritesinin sorumluluğu olduğunu belirtti. Sarıyaşar, gizli odakların fiillerinin ve saldırgan tutumlarının kamu otoritesinin sorumluluğunu hafifletmeyeceğini savundu. Sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını ifade eden Cüneyt Sarıyaşar, “İhmaller de dahil bu sürecin şeffaf kamuyu yakinen bilgilendiren bir çerçevede olmasını özellikle talep ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: cha