Ergenekon davasında tanık sıfatıyla ifade veren eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, ABD Savunma Bakan yardımcısının, 1 Mart tezkeresiyle ilgili olarak hükümete baskı yapmasını istediğini, ancak yapmadığını söyledi. Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun, irtica ile mücadelede iyi çalışamayacağı düşüncesiyle kendisini Genelkurmay Başkanı yapmayacağını söylediğini belirtti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün tanık sıfatıyla ifadesinin alınmasına devam ediliyor.

Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu, Cumhuriyet gazetesinde Özkök ile ilgili yayınlanan bir yazıda 18 yıl yurt dışında bulunan biri olarak Türkiye gerçeklerine yabancı olduğu konusundaki haberini hatırlattı. Haşıloğlu, Özkök'ten bu yazıyla ilgili diyeceklerini sordu. Özkök ise yazının yayınlandığı dönemde bir şey söylemediğini ancak emekli olduğu zaman Balbay'a sitem ettiğini dile getirdi. Özkök, Wikipedia internet sitesinden biyografisine bakıldığında yurt dışında ne kadar görev yaptığının ve Türkiye gerçeklerini ne kadar bildiğinin görüleceğini Balbay'a da söylediğini aktardı.

Haşıloğlu, bu açıklamanın ardından Balbay'ın bu bilgileri veren haber kaynağı için üst düzey bir subay olduğunu söylediğini hatırlatarak bu konuda bir araştırma yapıp yapmadığını sordu. Özkök ise böyle bir araştırma yapmadığını söyledi.

‘BURSA IŞIKLAR’DA OKUMAMA RAĞMEN CUMHURİYET’TE KULELİ’DE OKUDUĞUM YÖNÜNDE HABERLER ÇIKIYORDU’

Hilmi Özkök, kendisini yıpratmak amacıyla yapılan haberlere ilişkin, "Ben Bursa Işıklar Askeri Lisesi’nde okudum. Ancak Cumhuriyet gazetesinde Kuleli Askeri Lisesi’nde okuduğum ve bu dönemde Cuma namazlarına gittiğim şeklinde haberler yer aldı." diye konuştu.

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun, görev yaptığı dönemde karargaha evden sefertası ile yemek Retrobet getirmesine ilişkin sorularını cevaplayan Özkök, "2003-2005'e kadar olan dönemde evden karargaha yemek getirdim. Belli bir dönemi kapsıyordu. Sefertası da yoktu. Pakete sarıp getirdim." dedi.

Haşıloğlu, "Siz 1 Mart tezkeresi öncesinde tavrınızın nötr olduğunu söylediniz. Siyasilerin kararı olduğunu söylediniz. Amerika'da yayınlanan bir gazetede ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in 1 Mart tezkeresiyle ilgili hükümete baskı yapmanızı istediği şeklinde bir haber çıktı. Bu konuda açıklama yapar mısınız?" diye sordu. Özkök ise, “O dönemde Paul Wolfowitz bize böyle bir telkinde bulundu. Benim baskı yapmamı istedi ama yapmadım." diye konuştu.

“CÇGekibi.word isimli bir belgeyi Genelkurmay Başkanlığına sorduk. Kendilerine ait olduğunu söylediler. Cumhuriyet Çalışma Grubu'na ait olduğu anlaşılan bu belge içeriğinde Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde istihbarat yönetim şube müdürlüğü kurulduğu ve bununla ilgili görevlendirme çalışması yapıldığı belirtiliyor. Bu bilgiye sahip misiniz?" şeklindeki soru üzerine bu belgeyi görmek isteyen Özkök, "Jandarma Genel Komutanlığı'nın, kendi başkanlığına dağıtım yaptığı bir belgedir." dedi. TSK'da teşkilat değişiklik tekliflerinin belirli periyotlarla yapıldığını belirten Özkök, "Böyle bir konuyu net olmamakla birlikte hatırlıyorum. Bana sunulan teklifte isim listesi bulunmaz, daha ana hatları ile yer alır." diye konuştu.

Haşıloğlu, "Hakkınızda karalama kampanası başlatıldığını söylediniz. Bu kampanya ne zaman başlatıldı?" diye sordu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptığı döneme kadar sicili tertemiz bir subay olduğunu belirten Özkök, "Ancak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Genelkurmay Başkanlığı'na geçiş sürecimde bazı sıkıntılar yaşadım. Kıvrıkoğlu tarafından sevilirdim. Beni Genelkurmay 2. Başkanı yaparak karargaha yanına aldı. Ancak Genelkurmay Başkanlığı'na geçişim sırasında ise irtica ile mücadele konusunda iyi çalışamayacağımı düşünüyordu. Beni Genelkurmay Başkanı yapmayacağını söyledi. Ben de kendisinin takdiri olduğunu söyledim." ifadesini kullandı.


Kaynak: cha