Ergenekon davasında tanık sıfatıyla ifadesine başvurulan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, davanın tutuklu sanıklarından İlker Başbuğ hakkında yaptığı değerlendirmede "Çok düzgün bir insandı." dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında tanık sıfatıyla ifadesine başvurulan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, mahkeme heyetinin sorularını cevapladı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Özkök'e "Encümen-i Daniş'i duydunuz mu?" diye sordu. Özkök bu soruya da "Emekli askerler ve bürokratlar İstanbul'da bir araya gelerek memleket sorunlarını konuşurlardı. İçlerinde çok demokrat komutanlarım vardı. Bu toplantılara ilişkin rapor düzenlenip Genelkurmay Başkanlığı'na verilip verilmediğini duymadım. Benim Başkanlığımda böyle bir rapor verilmedi bana." cevabını verdi.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer’in “İlker Başbuğ’un yasal anlamda hükümete karşı bir tutumunu göründünüz mü?” sorusunu Özkök “Hayır” diye cevapladı.

Sezer “İki yıl Genelkurmay İkinci Başkanlığı'nı yapan İlker Başbuğ, görevini ne şekilde yapmıştır?” diye sordu. Özkök ise “Beni yönlendirmeyen, doğru kararlar vermem için bana bilgiler toplayan, çok düzgün bir insandır. Kendisinden çok istifade ettim.” sözleriyle Başbuğ hakkında bir değerlendirme yaptı.

Sezer'in, "Sizin Genelkurmay Başkanlığı yaptığınız dönemde İlker Başbuğ ile Anayasa ve yasayla belirtilen demokratik görüş konusunda ve hükümete bakışınızla ilgili fikir ayrılıklarınız oldu mu?" diye sordu. Dumanbet Bu konularda fikir ayrılıkları olmadığını belirten Özkök, zaman zaman başka başka konularda ayrılıklar yaşadıklarını ve bu ayrılıkları da Başbuğ'a söylediğini anlattı.

Başkan Özese, soruşturma savcılığına gönderilen bir ihbar mektubunda, Fransa'dan getirilerek kuvvet komutanları ile Şener Eruygur, Hasan Atilla Uğur gibi bazı komutanlar, Ergün Poyraz gibi bazı gazeteciler ve bazı rektörlere beyaz renkli sagem telefonları dağıtıldığının belirtildiğini hatırlattı. Kriptolu olan ve dinlenmesi mümkün olmayan bu telefonların kimlere verildiğinin araştırılması ile Ergenekon terör örgütünün çözülebileceğinin ifade edildiğini anlatan Özese, Özkök'e bu konuda bir bilgisi olup olmadığını sordu. Özkök ise kriptolu bir telefon teknolojisinden bilgisi olmadığını belirterek aynı teknolojiyi taşıyan telsizlerin kullanıldığını, ihbar mektubunda belirtilen kişi ve makamlara dağıtıldığından ise haberi olmadığını söyledi. Bunun üzerine isimleri geçtiği için Hasan Atilla Uğur ve Fatih Hilmioğlu böyle bir iddianın asılsız olduğunu öne sürdü.

Mahkeme Başkanı Özese, Saat 14.50'de tanık Hilmi Özkök'ün ifadesinin tamamlandığını söyledi. Özese, tanık Özkök'e tanıklık yaptığı için teşekkür ettiklerini belirterek duruşmadan ayrılabileceğini söyledi. Duruşmaya ara verildi.
Kaynak: cha