Ergenekon davasında tanık sıfatıyla ifadesine başvurulan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Balyoz planında amacın dışına çıkıldığını söyledi. Özkök, "Seminerin amacı biraz aşılmış. Gerçek kişiler ve olaylar kullanılmış. Bunlar üzerinden bir tahliye olduğu yayınlanmış. Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'a bu konuyu araştırması talimatını verdim." dedi. Özkök ayrıca, toplantıda 'muhtıra' sözünü Aytaç Yalman'ın teklif olarak değil hareket tarzı olarak sarf ettiğini dile getirdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının 214. duruşmasına İlker Başbuğ, Hurşit Tolon, Mustafa Balbay, İbrahim Şahin ve Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık katıldı. Mehmet Haberal, Levent Ersöz ve Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 20 tutuklu sanık ise duruşmada bulunmadı. Tutuksuz sanıklar Yalçın Küçük, Nusret Senem, Fatma Sibel Gürcihan ve Güler Kömürcü Öztürk de duruşma salonunda yer aldı.

Davada tanık olarak dinlenen eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ifade vermeye devam etti. Ergenekon davasında sanık Mehmet Otuzbiroğlu'nun avukatı Burak Candan'ın, Balyoz plan seminerine ilişkin sorusu üzerine Özkök, "Seminerin amacı biraz aşılmış. Gerçek kişiler ve olaylar kullanılmış. Bunlar üzerinden bir tahliye olduğu yayınlanmış. Kara Venüsbet Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'a bu konuyu araştırması talimatını verdim." dedi.

Özkök, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde çeşitli durumlara ilişkin Milli Güvenlik Kurulu'nda kararlaştırılan ve hükümet tarafından onaylanan harp oyunları, palan seminerleri ve plan tatbikatları olduğunu söyledi. Genelkumay tarafından 2 yılda bir, 1. Ordu, 2. Ordu, 3. Ordu'ya hangi planların oynanacağının ve ne zaman oynanacağının bildirildiğini belirten Özkök, "Bu benden önce rutin olarak hazırlanmıştır. Uygulanması gerekir. Ben yoğunluğumdan katılamadım. Kara Kuvvetleri Komutanlığ tarafından yapılmasını emrettim. Bu seminer icra edilmiş fakat en tehlikeli senaryo amacını biraz aşmış şekilde oynanmış. Gerçek siyasi kişiler ve olaylar kullanılarak bunlar üzerinden bir tehlike olduğu yayınlanmış. Ben de Kara Kuvvetleri komutanına incelettim." diye konuştu.

Dursun Çiçek'in avukatı ve kızı İrem Çiçek'in Özkök'e "Dünkü ifadelerinizden sonra "Darbe tehlikesi vardı' dediğiniz şeklinde haberler yayınlandı." hatırlatmasını yaptı. Özkök ise böyle bir şey söylemediğini ve basında yer alan haberlere göre hareket etmediklerini belirtti. Avukat Çiçek, "Dünkü ifadenizde o dönem 'muhtıra' sözünün geçtiğini belirttiniz. Buradaki herkes zan altında kalıyor. Hangi toplantıda, kim tarafında söylendiğini açıklar mısınız?" diye sordu. Özkök ise ordu komutanlarının katıldığı toplantıda Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tarafından bir teklif olarak değil ama bir hareket tarzı olarak ifade edildiğini söyledi.

Kaynak: cha