Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Akın, bazı kişilerin her unutkanlığı alzheimer sandığını, birçok unutkanlığın alzheimer olmadığını söyledi.

Dr. Akın, “Çok mutlu olduğumuz anlarda unutkan olduğumuz aklımıza gelmiyor. Çok sıkıntı da üzüntü de, keyifsiz olduğumuz da unutkan olduğumuz ortaya çıkıyor.” dedi. Hormonal dengesizlikler veya yaşanan stres nedeniyle ortaya çıkan unutkanlıkların herkesin aklına acaba ben alzheimer mıyım? sorusunu aklına getirdiğini anlatan Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Akın, popüler hastalık olması nedeniyle ben de alzheimer var mı diyen hastaların karşısına çıktığını belirtti.

Demans hastalığının genelde ileri yaşlarda ortaya çıktığını aktaran Dr. Ümit Akın, beyin bulgularının çok farklılık gösterebildiğini dile getirdi. Dr. Akın, “Demans, unutkanlığın arttığı, kişisel bakımının, günlük ihtiyaçlarını karşılama durumunun zamanla bozulduğu, yakınlarının desteğinin gerektirecek duruma gelebileceği bir rahatsızlık. Fakat bu unutkanlık şeklinde tezahür edebildiği gibi bazen kişilik bozukluğu, hayal görme şeklinde de ortaya çıkabilir. Basit unutkanlıklar sadece alzheimere bağlı olmuyor. Depresyon gibi günlük moral çöküntülerinden de kaynaklanıyor. O zaman kant tetkikleri, beyin tetkikleri, MR tetkikleri ile bu ikisinin ayrımını yapmak kolay olabiliyor.” dedi.

Direkt hastaya, demans demenin aslında çok uygun olmadığına değinen Dr. Ümit Akın, “Çünkü depresyondan kaynaklanıyor ise demans ilacı yazmadan, depresyon ilacını vererek bunu ortadan kaldırabiliyoruz. Birçok insan 40, 50 yaşında benim demans hastalığım var diye karşınıza çakabilir ama çoğu iş yükünden, iş stresinden, üzüntü, sıkıntı, vitamin B12 eksikliklerinden, guatr hastalıkları, tiroit bezi rahatsızlıklarında karşınıza çıkabiliyor. O zaman hiç böyle bir demans ilacına kalmaksızın. Tespit edilen o eksik maddeyi temin ederek. Bu durumu kökünde halledebiliyorsunuz. Genelde hepsi bir birinin içine karışabiliyor.” diye konuştu.
Kaynak: cha