Doruk Sağlık Grubu Psikiyatri Uzmanı Dr. Yunus Emre Koçak, her insanın stres altında ömrü boyunca 2-3 kez panik atak yaşayabileceğini söyledi. Koçak, panik atak halinin kalp kriziyle karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Ani ve beklenmedik durumlarda çarpıntı nefes darlığı, titreme, terleme, elde kolda uyuşma ölüm ve delirme korkusu şeklinde kendini gösteren panik atağını her insanın hayatında 2-3 kez yaşadığını vurgulayan Dr. Yunus Emre Koçak, panik atak geçiren kişinin kalp kriziyle karıştırılmaması konusunda uyarıda bulundu.
Aşırı stres ve yorgunluk dönemlerinde ortaya çıkan hastalığın aslında insan beyninin kendisini korumak için geliştirdiği bir refleks olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Emre Koçak, "Ataklar sırasında tansiyonun yükselmesi normal ve sağlıklı bir tepkidir. Ataktaki hallerine bakarak tansiyon hastası ya da kalp hastası olduğu düşünülmemelidir. Şekeri ya da tansiyonu olan kişinin atak halinde şeker ve tansiyonun yükselmesi normaldir. Bu Goldenbahis nedenle doğru nefes kontrol teknikleriyle hastanın atakla nasıl baş edebileceğini bilmesi önemlidir." dedi.

Panik atağa etken olan en önemli nedenler arasında aileden birinin ölümü, ayrılık hali ve yalnızlığa sebebiyet verecek her türlü nedenin sayılabileceğini ifade eden Koçak, ölçülebilen en uzun atağın 10 dakika sürdüğüne dikkat çekti. Atak hali daha uzun süren kişilerin arka arkaya birkaç atak birden geçirdiklerini kaydeden Koçak, bunun nedenlerini şu şekilde açıkladı: "Kalp krizi geçirirsem çocuklarıma kim bakar? Annem babam ne yapar? Hastaneye yetiştirebilirler mi? gibi düşünceler atağın üst üste yaşanmasına neden olur."

Hastalığın bilincine varmanın tedavinin olumlu sonuçlanmasında büyük etken olduğunu ifade eden Dr. Yunus Emre Koçak, her insanın ömrü boyunca 2-3 defa panik atağı geçirebileceğini, hastalık sayılabilmesi için bu durumun süreklilik arz etmesi gerektiğini ifade etti. Tedavide ilaca ek olarak terapi uygulandığında sonucun yüzde 95 olumlu olduğunun altını çizdi.

Kaynak: cha