Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ali Çeldir, halk arasında 'basur' olarak bilinen hemoroid hastalığının toplumda yaygın olarak görüldüğünü, bunu önlemek için yeşil ve lifli gıdalar tüketilmesi gerektiğini söyledi.

        Basurun asırlardır insanları en çok uğraştıran hastalıklardan biri olduğunu ifade eden belirten Çeldir, bu hastalığın rektum (kalın barsağın son kısmı) ile ilgili hastalıklar içinde en sık görüleni olduğunu ifade etti. İnsanların yarısında hayatlarının bir döneminde hemoroid görüldüğünü belirten Çeldir, “Hemoroid veya yaygın kullanılan adları ile basur, mayasıl veya babasıl; makattan dışarıya sarkan atar ve toplar damar ve bağ dokusu yumrularıdır. Şişme veya iltihaplanma gösterdiklerinde hastalar için sorunlu duruma gelirler. Örneğin kabızlık şikâyeti olan bireylerde dışkı sertleşir ve dışkılama işlevi zorlaşır. Birey bu sert dışkıyı boşaltmak için aşırı ıkınma ve zorlanmaya gerek duyar. Bu sırada anal kanalı örten tabaka ve damarlar zedelenir. Bu da damarlarda genişleme ve şişmeye neden olur.” dedi.

        Hemoroidin genç yaşlarda görülmeye başladığına ve yaş ilerledikçe görülme sıklığının arttığını vurgulayan Çeldir, doğumlar ve hareketsiz bir hayat nedeniyle bayanlarda erkeklere nazaran daha sık görülen hemoroidin sebeplerinin kronik kabızlık ve bu yüzden ıkınmak ve de hamilelik sonucu oluşan damar genişlemeleri olduğunu dile getirdi.

        Çeldir, şu bilgileri verdi: “Hamilelikte hormon miktarının değişmesiyle damarlar genişler. Ikınınca ise basınç artar. Bu da damarlarda genişlemeye neden olur. Doğuştan gelen sebepler de basura yol açabilir. Örneğin damar duvarının doğuştan zayıf olması basurun kalıtsal yönünü ortaya koyar. Bunların dışında ailesel yatkınlık, hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek, şişmanlık, alkol kullanmak, makat bölgesine zarar verecek sporlar yapmak (bisiklet sürmek, vb.), mesleği gereği sürekli oturarak çalışmak, tuvalet ihtiyacını ertelemek veya tuvalette uzun süre oturmak, yaşlılık, kabızlık, acılı ve baharatlı gıdaların fazla tüketilmesi, posasız gıda(meyve sebzenin az tüketildiği) gıdalarla beslenme alışkanlığı, aşırı terleme, az su içme, uzun süren ishal, bağırsak bölgesinde oluşan tümörler basur oluşumunda etken faktörlerdir.”

        Özellikle ilkbahar ve sonbaharda, havanın neminin artması, yiyeceklerin çeşitlenmesi, terlemeyle su kaybı sonucu damar içi akışkanlığın azalması ile sorunların arttığını anlatan Çeldir, “Bahar ayları boyunca sıvı alımına ve yenilen gıdalara dikkat edilmesi, kabız kalınmamaya çalışılması ve bol bol yeşil ve lifli gıdalar tüketilmeli. Genel cerrahi veya gastroenteroloji uzmanına muayene olmadan ilaç kullanılmaması gerekir.” şeklinde konuştu.

        Hemoroidi olanların, mahremiyet endişesiyle doktora gitmekten çekinmemeli ve yakın çevrelerine danışarak ilaç kullanma yolunu seçmemesi konusunda uyarıda bulunan Çeldir şunları kaydetti: “Böyle durumlarda kanser gibi hayati önem taşıyan hastalıkların tanı ve tedavisinde gecikmeler yaşanmaktadır. Tanı makat bölgesinin gözle, eğer ağrılı durumu yoksa parmakla muayenesi ve anoskopi ve rektosigmoidoskopi denilen ışıklı aletlerle inceleme sonucunda konulur.”
Kaynak: cha