Kurtuluş Savaşı sırasında Muğla Kuvayımilliye kurucularından olan Bozüyüklü Millî Aydın Alayı İl Müftüsü Hacı Süleyman Efendi'nin 150 yıllık konağı restore ediliyor.

        Konak, Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük beldesinde yer alıyor. Bozüyük Belediyesi, renovasyon, rölöve ve restitüsyon için 175 bin TL'lik ödenek öngördü. Belediye, bu ödenek Muğla Valiliği'nce onaylandığı takdirde çalışmalara başlayacak.

        Bozüyük Belediye Başkanı Yaşar Gencel, Hacı Süleyman Efendi'nin Kurtuluş Savaşı sırasında Millî Aydın Alayı İl Müftüsü olarak görev yaptığını söyledi. Süleyman Efendi'nin Bozüyük'ün ve bölgenin yetiştirdiği nadide insanlardan birisi olduğunu anlatan Gencel, "Kur'an-ı Kerim'i ezberinden bilen, çok iyi hatip. Balıkesir'den Afyon'a kadar Ege Bölgesi'nin tamamında Kurtuluş Savaşı'nın örgütlenmesinde emeği olan birisidir." dedi.

        Hacı Süleyman Efendi'nin çok sıkı bir Atatürk hayranı olduğunu aktaran Gencel, "Onun döneminde yetişenler sürekli dua ettiğini, 'Yarabbi beni Atamın arkasında bırakma' dediğini söyler. 9 Kasım 1938 tarihinde Atatürk'ten bir gün önce hakka yürüdü." diye konuştu.

        Başkan Gencel, yaklaşık 150 yıllık Hacı Süleyman Efendi'nin konağının savaş yıllarındaki rolü hakkında şu bilgileri verdi: "Hacı Süleyman Efendi, Rumlara verilen baskında Bodrum'da ele geçirilen silahları evinin alt mahzeninde muhafaza etmiş. Daha sonra buradan hemen Pınarbaşı üzerinde Mandal Deresi'nde Yörük Ali'ye silahları teslim etmiş. O dönemde sürekli Yörük Ali Efe ile bağlantılarını kurmuş. Ege Bölgesi'ndeki örgütlenmeyi sağlamış."

        Muğla Valiliği'ne Hacı Süleyman Efendi'nin konağının restorasyonu için yardım dosyasını sunduklarını belirten Yaşar Gencel, şunları söyledi: "Beldemizde devam eden diğer tarihî yapıtlar nedeniyle şu an dosyamız onayını bekliyoruz. 2013 yılının Ocak ayında tekrar dosyamızı sunacağız. Rölöve ve restitüsyonu için ön görülen rakam 175 bin lira. Yaklaşık olarak 500 bin lira civarında bir ödenekle restorasyon çalışmaları tamamlanarak kültür turizmine kazandırmayı hedefliyoruz. Konağın içerisinde orijinal işçiliği duruyor ve onun korunmasını gerekiyor. Eğer birkaç yıl daha korunmazsa mal sahibi kendisi yaptırmak istiyor ama biliyorsunuz ehil ellerde olmadığı zaman restorasyon işi son derece risklidir. Ehil ellerde olması gerekir."

        HACI SÜLEYMAN EFENDİ

        1863 yılında Bozüyük'te doğdu. İyi bir din eğitimi gördü. Hatip ve müderris olarak ikmal ettiği asli görevinin yanı sıra, toplum ve ülke sorunlarıyla da ilgilenmeyi, bu sorunlarla ilgili çözüm ve önerileri izlemeyi değerlendirmeyi ihmal etmedi. İttihat ve Terakki fırkasının Bozüyük Ahiköy sorumlusu olarak Muğla vilayet genel meclisine seçildi. Menteşe Kuvayımilliyesi'nin en hararetli öncüleri ve savunucuları arasında yer aldı. Aydın'ın Yunan işgaline uğramasından sonra, karargâhını Çine'ye nakleden 57. Fırka Komutanı Miralay Şefik Aker'in çağrısı üzerine, arkadaşı Bozüyüklü Teğmen Ahmet Toksöz'le beraber Çine'ye gitti. Çine ilçesinin bütün köylerini dolaşarak, Çine Kuvayımilliyesi'nin kuruluşunu gerçekleştirdi. Yörük Ali Efe'nin komutanlığını yaptığı Milli Menderes Alayı'nın, Aydın cephesinde gerçekleştirdiği küçük büyük bütün çarpışmalara, bu alayın milli müftüsü kimliği ile katıldı. Bozüyüklü Hacı Süleyman Efendi, Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden 1 gün önce 9 Kasım 1938 günü hayatını kaybetti. Hamursuz Dede Mezarlığı'na gömülen Hacı Süleyman Efendi'nin naaşı, 2007 yılında Bozüyük Aile Mezarlığı'na nakledildi.
Kaynak: cha