Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Gülüç beldesinde, heyelan tehlikesi bulunan bölgede toprak alan kademeli olarak aşağı indirilerek tehlike bertaraf edilecek. Uygulama ile 2 apartmandaki heyelan tehlikesi de ortadan kalkacak.

Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, heyelanı yedi kat şeklinde on metrelik kademeler halinde aşağı indirerek aşağıda yer alan evleri heyelan tehlikesinden kurtacaklarını belirterek, "Bu toprağın kaldırılması iki aylık bir süreyi alabilir. Burada çok büyük bir toprak hafriyatı var. En büyük masraf hafriyata ilişkin. Onun da yakın bir yere döküleceği için eylül - ekim aylarında tamamlanabilir. Ama yan tarafına taş duvarların yapılması biraz daha zaman alabilir. Biz, aşağıdaki İslamoğlu ve Kirazlar apartmanının yeni bir tehlikeye meydan vermeden kurtulmasını istiyoruz. Tabii bu işin mimarı Afet İşleri Müdürlüğü. Türkiye’de Afet İşleri Bayındırlık Bakanlığı’ndan ayrılarak doğruca Başbakanlık'a bağlandı. Başbakan'a bağlı olduktan sonra sorunları daha kolay çözdük. Afet İşleri ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör’e ve diğer arkadaşlara teşekkür ediyorum.” dedi.

“TARİHİ YAPI YENİDEN İNŞA EDİLECEK”

Başkan Aydın Güngör, burada yer alan tarihi eserlerinde numaralanarak kurtarılacağını ifade etti. Güngör şu bilgileri verdi: “Buradaki taşlar milattan önce 2 bin yılına ait. Bu taşların hepsi numaralandı. Numaralarına göre bu taşları kaldıracak müteahhit. Kapalı bir yerde muhafaza edeceğiz. Burası 10 metre indikten sonra bu taşları yeniden yerine koyacağız. Tarihi eserler diye teşhir edeceğiz. 10’ar metre kademeli olarak 7 kademe şeklinde indikten sonra, evleri rahatsız edecek bir toprak kayması önlenmiş olacak. Burası birinci derece SİT alanıydı. Burasının gecikme nedeni SİT alanının kaldırılmak istenmemesiydi. Uzun bir mücadeleden sonra burası SİT alanı olmaktan çıkarıldı." diye konuştu.

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ettiğini dile getiren Güngör, “Sayın başbakanımız Van ve Hatay depremleri dışında ilk kez maddi kaynağı Gülüç’e gönderdi. Bizden sonra da Çaycuma’daki köprüye gönderildi. İnşallah burada bir kaza olmaz. Çünkü kazadan hepimiz korkuyoruz bunun için kurban kestik. İstinat duvarları taş duvar olacak. Doğayı bozmadan. Tabiat ve Kültür varlıklarını Koruma Müdürlüğü böyle yapılmasını istiyor. İhale bedeli 2 milyon 600 bin liraydı. Fakat buradan çıkan hafriyat Mollabey’e gidecekti. Yakında hafriyat dökecek yer bulununca ihale bedeli bir milyon kadar düştü. 1 milyon 600 bin liraya ihaleye çıkıldı. Zamanın uzaması şikâyetler ve hukuki süreç nedeniyle gerçekleşti. Müteahhit Salı günü kazmayı vuracak. Başka tarihi eserlerin de çıkabileceği düşünülüyor ve burayı her an kontrol altında tutup herhangi bir farklı düşünceye meydan vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

1,5 AYDA TESLİM EDİLECEK

Zonguldak İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör projenin detayları ve maliyeti hakkında bilgi verirken, projenin tamamlanma süresini 5 ay olarak açıkladı. Güngör, 2010 yılında ilk toprak kaymasının ardından ihaleye çıktıklarını belirterek şunları söyledi; “ İlk kısmın ihalesi 2011 yılında tamamlandı. 553 bin liralık bir ödeneği vardı. Birinci kısmı tamamladık bu arada ikinci kısım kaydı. 2011 yılında burayla ilgili de bir proje hazırladık. İhale süreci gerçekten uzun sürüyor. Proje hazırlarken gerekli kanuni süreçler var. 89 bin liraya Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne projesini hazırlattık. İkinci ihalemizi de 1 milyon 609 liraya açtık. 800 bin liraya Zonguldaklı bir firmaya kaldı. Firma yetkilileri bizim koyduğumuz süreden çok daha kısa bir sürede tamamlayacaklarını söyledi. 1,5 ayda, yağmur yağmazsa burayı teslim edeceklerini bildirdiler. İnanın üç senedir en sıkıntılı olduğumuz bölge burası. Projenin normal tamamlanma süresini yağmurları da düşünerek beş ay verdik. Fakat hafriyat döküm alanını çok yakına alarak çok büyük maddi destek sağladık. Döküm sahasını Erdemir sahası olarak belirledik. Sayın Valimiz Erdemir Genel Müdürü ile görüşerek bunu sağladı. Bu işin bitimi yönünde büyük avantaj sağladı. Bu şekilde ihale süreci tamamlanmış olacak.”
Kaynak: cha