AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu: "Bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hala vize ile Avrupa'ya gidebilmesi gerçekten ne insani ne de bugüne kadar imzaladığımız anlaşmalar bakımından ve de hukuki açıdan kabul edilebilir bir durum değildir"
- "Zihinlerdeki önyargılar, engelli kardeşlerimize yönelik önyargıları ve toplumda farlı gruplardan yaşayan insanlara yönelik öryargıları, farklı inançlara önyargıları kaldırdığımız zaman hepimiz için yaşanabilir bir Avrupa, herkes için yaşanabilir bir Türkiye olur"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, engelsiz bir Avrupa arzu ettiklerini belirterek, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hala vize ile Avrupa'ya gidebilmesi, gerçekten ne insani ne de bugüne kadar imzaladığımız anlaşmalar bakımından ve de hukuki açıdan kabul edilebilir bir durum değildir" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, "Engelli Bireyler İçin Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi"nin, Ankara Ticaret Odası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, söz konusu projenin Türkiye'nin AB üyelik sürecine katkı sağladığı için mutluluk duyduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, projenin hem Kopenhag siyasi kriterlerinin yerine getirilmesi hem de açılmamasına rağmen 19. faslın (Sosyal Politika ve İstihdam faslı) bazı kriterlerinin yerine getirilmesi bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Engellilerle ilgili Türkiye'de hayata geçirilen uygulamaların AB ülkeleri ve uluslararası örgütler tarafından takdirler izlendiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Biz birbirimizden karşılıklı öğrenmeye hazırız, tek taraflı öğretme ya da tek taraflı dayatma anlayışına karşıyız, özellikle de sosyal konular, engelli vatandaşlarımızın haklarıyla ilgili konularda" şeklinde konuştu.

Engellilerin yaşamlarının iyileştirilmesi konusunda önemli mesafeler kat edildiğini belirten Çavuşoğlu, engellilerle ilgili projelere yerel yönetimlerin de dahil edilmesinin önemli olduğuna dikkati çekti. Çavuşoğlu, "30 Mart'ta iş başına gelen yerel yöneticilerin bu konuda daha duyarlı olmasını arzu ediyoruz" ifadesini kullandı.

- "Engelsiz Türkiye, engelsiz Avrupa"

Arzularının "Herkes için engelsiz bir Türkiye" olduğunu belirten Çavuşoğlu, herkesin, sağlık hizmetleri başta olmak üzere kendisini birinci sınıf vatandaş gibi hissedebileceği bir Türkiye arzu ettiklerini ve bunun için çalıştıklarını dile getirdi. AB ile müzakere sürecinin Türkiye için önemli bir itici güç olduğunu belirten Çavuşoğlu, AB ve AB değerlerinin Türkiye için vazgeçilmez olduğunun altını çizdi.

"Arzumuz engelsiz bir Avrupa" diyen Çavuşoğlu, herkes için yaşanabilir ve herkesin serbestçe dolaşabildiği vizesiz bir Avrupa istediklerini de dile getirdi. Çavuşoğulu, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hala vize ile Avrupa'ya gidebilmesi gerçekten ne insani ne de bugüne kadar imzaladığımız anlaşmalar bakımından ve de hukuki açıdan kabul edilebilir bir durum değildir " diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, 16 Aralık'ta Türkiye ve AB arasında imzalanan Geri Kabul ve Vize Serbestisi Diyaloğu anlaşmalarının üç yıl sonra uygulandığı zaman Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz seyahat etme hakkını elde edeceğini belirtti.

Fasılların açılmasının önündeki engellerin de kaldırılmasını istediklerini belirten Çavuşoğlu, ortak projelerle AB uyum sürecini bir an önce tamamlama teklifinde bulundu.


- "Önce zihinlerdeki engeller kaldırılmalı"


Engelsiz bir Türkiye, Avrupa ve dünya için önce zihinlerdeki engellerin ve ön yargıların kaldırılması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Dünyanın şu andaki en büyük problemi de dünyadaki toplumların ve Avrupa toplumlarının yaşadığı en büyük sorun ise önyargılar ve önyargıların yansımaları. Engelsiz bir bireyin toplum içindeki hakkının verilmesi çok önemlidir, elzemdir ama zihinlerdeki önyargıları kaldırmadığımız zaman ve özellikle bir toplum içinde yaşayan azınlık gruplara - farklı dinlerden, ırklardan olabilir, göçmen olabilir, Roman olabilir - yönelik ön yargıları kaldırmadığımız zaman bunun fobiaya dönüştüğünü, hatta ölümlere yol açan terör eylemelerine ve saldırılara dönüştüğünü de görebiliyoruz. Zihinlerdeki önyargılar, engelli kardeşlerimize yönelik önyargıları ve toplumda farlı gruplardan yaşayan insanlara yönelik öryargıları, farklı inançlara önyargıları kaldırdığımız zaman hepimiz için yaşanabilir bir Avrupa, herkes için yaşanabilir bir Türkiye olur."

- AB Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Szombati

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombati ise ruh sağlının toplum ve bireyler için önemine dikkat çekerek, refah, dayanışma ve sosyal adaletin gerçekleştirilebilmesi için ruh sağlının sağlam olması gerektiğini ifade etti.

Szombati, daha iyi tedavi ve bakım imkanlarına rağmen hem Avrupa'da hem de Türkiye de engellilerin ayrımcılığa maruz kalabildiklerine, damgalanabildiklerine ve temel haklarına ulaşmakta sorun yaşayabildiklerine dikkati çekti.

Engellilerin temel haklarını kullanmalarını ve topluma katılmalarını sınırlandıran çeşitli engellerin bulunduğunu belirten Szombati, engelli bireylerin de serbest hareket etme, nerede ve kiminle yaşamak istediğine karar verme, kültürel eğlence faaliyetlerine erişebilmenin engelli insanların da hakkına sahip olmaları gerektiğine vurgu yaptı.

Szombati, "2020 hedefleri çerçevesinde bireylerin diğer kişilerle aynı haklara ulaşabilmesi ve eşit katılımın önündeki engellerin katılımı yönünde önemli adımlar atılacak, böylelikle engelsiz bir Avrupa yaratılacak" diye konuştu.
Editör: Haber EDİTÖR