Edirne’nin Enez ilçesinde; Trak, Troya, Ceneviz, Roma, Bizans ve Osmanlı'ya kadar uzanan medeniyetlerin ayak izlerinin ortaya çıkarılması için 41 yıldır devam eden kazılarda; Roma kralının kızına yaptırdığı kilisenin kalıntılarına ulaşıldı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Enez Arkeolojik Kazı Başkanı Prof. Dr. Sait Başaran, Kral Kızı Bazilikası’nın 14’üncü yüzyıla tarihlendiğini ve Roma döneminden itibaren kullanıldığını belirtti.
Halk arasında yerin adının 'Kral kızı' olarak tanımlandığını vurgulayan Başaran şunları kaydetti: "Bu ismin kral kızına ithaf edildiği için verildiğini düşünüyoruz. 30 metre uzunluğu, 27 metre genişliği olan 3 apsisli oldukça büyük bir bazilika.” dedi.

Kilise kazısında görev yapan Avusturyalı arkeolog Prof .Dr. Stefan Karwisese’de, kilisenin şiddetli depremlerden dolayı yıkıldığını, birkaç kez onarım görmesine rağmen sonunda terk edildiğini söyledi. Kilisenin 6.yüzyılda kurulduğunun anlaşıldığını anlatan Karwisese, toprak altında kalan kilisenin kalıntılarını ortaya çıkarmak için uğraş verdiklerini belirtti.

Tarihte 'Ainos' diye anılan ilçede; Trak, Troya, Ceneviz, Roma, Bizans ve Osmanlı'ya uzanan medeniyetlerin ayak izlerinin ortaya çıkarılması için kazı çalışmaları sürüyor. Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi ve Edirne Valiliği tarafından destekleniyor.

Kaynak: cha