Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, motosiklet kullanarak hizmet veren polis birimlerine Kask Kullanma Talimatnamesi gönderdi.

        Asayiş Daire Başkanlığı'na bağlı bütün birimlere gönderilen talimatnameyle motosikletli personelin, görevli olduğu sürede can güvenliğini sağlayacak şekilde kask kullanması gerektiği belirtildi. İl ve ilçe emniyet birimlerine gönderilen talimatnameyle motosiklet kullanarak görev yapan polislerin, bu konudaki hassasiyetlerinin artırılması hedefleniyor. Talimatnamede, "Otomobiller emniyet kemerleri, hava yastıkları, yan darbe koruyu­cuları ve bunun gibi ileri teknolojiye sahip güvenlik önlemleriyle donatılmaktadır. Alınan önlemlere rağmen trafik kazalarındaki ölüm ve yaralamaları engellemekte yetersiz kalınmaktadır. Koruyucu kaportaya sahip olmayan motosikletler, kaza anında kullanıcıların can güvenliğini yeterince sağlayamamaktadır. Darbe anında başta takılı bulunan kask, motosikletin tampon işlevini yerine getirmektedir. Kask, göze toz, böcek vb. maddelerin kaçmasını önleyen ve en önemlisi kaza anında sürücü ve yolcunun kafasını ya­ralanmalara karşı koruyan en önemli güvenlik ekipmanıdır. Vücut organlarının bir kısmının protezi bulunurken beynin ve kafatasının bulunmamaktadır." deniyor.

        Ölüm ve ağır yaralanmayla sonuçlanan motosiklet kazalarında kullanıcıların kask takmadıklarının bilinen bir gerçek olduğu hatırlatılan talimatnamede, kaskların nasıl kullanılması gerektiği şöyle açıklanıyor: "Görev Supertotobet öncesi, kullanıcının kendisine ait olan kaskın dış yüzeyi ve vizörlerin temizlenmesiyle hareketli parçalar kontrol edilecektir. Kask giyildiğinde, başın üst kısmını sıkmayacak şekilde yanak ve ense kısımlarını tam olarak kavramalıdır. Kask seçimi yapılırken öncelikle kafa ölçüsünün dikkate alınması esastır. Kask takıldıktan sonra her iki elle dıştan kavranır, baş sağa ve sola döndürülmeye çalışılır. Baş kask içinde dönmemeli, 1 –2 santimetre kımıldama müsaadesi içinde olmalıdır. Hareket esnasında şeffaf vizör kapalı tutulacaktır. Kullanılan kask ne kadar sağlam olursa olsun, düşme ya da kaza esnasında kafadan çıkma ihtimalinin yüksek olmasından dolayı kaskın çene güvenlik bandı mutlaka bağlı olarak görev yapılacaktır. Göreve çıkan personel, çene altı bağlantısını kapalı tutacaktır. Kafada kask olmadan kısa süreli de olsa hiçbir şekilde motosiklet kullanılmayacaktır. Göreve çıkmadan önce ve görev esnasında çene güvenlik bandının bağlanıp bağlanmadığı, denetleme görevi olan amirce bizzat elle kontrol edilip bağlı olması sağlanacaktır."
Kaynak: cha