Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, mevcut sistemin dershanelere gitmeyi zorunlu hale getirdiğini belirterek, “Dershanelerin kapatılması yerine dershaneciliğe sebep olan nedenlerin ortadan kaldırılması daha sağlıklı olacaktır.” dedi.

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, YGS ve LYS gibi sınavların kaldırılacağı, dershanelerin kapatılacağı, özel okulların teşvik edileceği yönündeki beyanları ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Sınav odaklı mevcut sistemin, dershanelere gitmeyi zorunlu hale getirdiğini kaydeden Özer, “Geldiğimiz noktada, dershanelerin kapatılması yerine dershaneciliğe sebep olan bu gibi nedenlerin ortadan kaldırılmasının daha sağlıklı olacaktır. Öncelikle, öğretmen ve derslik açığı, müfredatın eksiklikleri, eğitimde fırsat eşitsizliği, eğitime erişimde yaşanılan sorunlar, kalabalık sınıflar, tecrübeli öğretmenlerin belli yerlerde toplanmış olması gibi sorunlar ortadan kaldırılmalıdır.” diye konuştu.

Temel eğitimin ortaokul dönemi ile ortaöğretim sürecinde programlar ve kademeler arası geçiş sistemini tam anlamıyla objektif ve özgürlükçü kriterlere bağlamadan sınav sistemini sonlandırmanın, toplumsal güven açısından sorun oluşturacağını söyleyen Özer, “Dolayısıyla yeni sistem kurulmadan ve özellikle toplumsal kesimlerin görüş ve önerileri alınmadan bu tür projeksiyonlar ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla açıklanmamalıdır. Çünkü kelebek etkisiyle eğitimciler, öğrenciler, dershane sahipleri başta olmak üzere, toplumun tamamı bu tür açıklamalardan olumlu veya olumsuz yönde etkilenmektedir.” dedi.

Dershanelerin kapatılmasına odaklanmak yerine öğrencilerin dershanelere gitmesine yol açan nedenlerin tespitine ve ortadan kaldırılmasına yönelmenin daha uygun bir tercih olacağını söyleyen Özer, şöyle devam etti: “Eğer bu sağlanabilir ve sınavların yerine dershane benzeri eğitim kurumlarının ortaya çıkmasına sebep olmayacak sağlıklı bir çözüm üretilebilirse bunun her zaman arkasında oluruz; ancak bunu aceleye getirmeden kaosa sebebiyet vermeyecek şekilde zamana yayarak yapmak çok doğru olur kanaatindeyim. Sonuç olarak, uzun vadede ve bilimsel verilere dayalı yapılacak çalışmalarla mevcut dershanelerin eğitim sistemi içerisinde farklı bir yapıyla hizmet sunmasını sağlayacak seçenekler üreterek, dershaneciliğin dönüşümüne zemin hazırlanabilir. Eğitim-Bir-Sen olarak Sayın Başbakan’ın açıklamalarını iyi niyet çerçevesinde değerlendirmekle birlikte. Dershane ve özel okullarla ilgili düzenlemelerin yeni yasallaşacak olan 4+4+4 eğitim sisteminin uygulama verileri görüldükten sonra değerlendirilmesine daha faydalı olacağına inanıyoruz.”
Kaynak: cha