İstanbul Maltepe'de geçen yıl anaokulu öğrencisi Efe Boz’un lavabonun altında kalarak hayatını kaybetmesi, 2012–2013 eğitim öğretim yılında yeni düzenlemeyi de beraberinde getirdi. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in tuvalet ve lavaboların okula yeni başlayacak çocuklara göre ayarlanması talimatı gereğince, Eskişehir’deki okulların tuvaletleri de buna göre düzenlendi.

2012 -2013 eğitim öğretim yılında ilkokul birinci sınıfa yeni kayıt yaptıran öğrenciler ve okul öncesi eğitime başlayacak öğrenciler ders başı yaptı. Sabah saatlerinde aileleriyle okula gelen öğrenciler, öğretmenleri ve yeni arkadaşlarıyla tanıştı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın minik öğrencilerin okula alışmalarını kolaylaştırmak amacıyla uyguladığı uyum programı çerçevesinde diğer öğrencilerden bir hafta erken başlayan birinci sınıfların heyecanlı oldukları gözlendi. Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde bulunan Milli Zafer İlköğretim Okulu’na gelen öğrencileri ilk olarak öğretmenleri karşıladı. Okul yönetimi de çocukların okula alışmaları için çeşitli hediyeler verdi. Daha sonra sınıflarına dağılan öğrenciler, yeni arkadaşlarıyla tanıştı. Bazı çocukların okulun ilk gününde ağlamaları da dikkat çekti.

Yeni eğitim öğretim döneminin ilk dikkat çeken unsuru ilköğretim binalarında bulunan tuvalet ve lavaboların yeniden düzenlenmesi oldu. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul’da meydana gelen olayda anaokulu öğrencisi Efe Boz, tuvalette elini yıkadığı sırada lavabonun üzerine düşmesi sonucu oluşan kırıkların boğazını kesmesiyle hayatını kaybetti. İlkokullardaki tuvalet ve lavabolar hakkında Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in de talimatıyla her okulda çalışma başlatıldı. Bu bağlamda, okullardaki tuvalet ve lavabolar birinci sınıfa başlayacak çocukların kullanabileceği şekilde tadilat yapıldı.

Milli Zafer İlköğretim Okulu Müdürü Talip Bilgil ise yeni eğitim öğretim döneminde ilkokul statüsüne kavuşmaları nedeniyle tuvalet ve lavabolarda düzenlemelere gittiklerini söyledi. Okulu yeni başlayan öğrencilerin rahat edecekleri şekilde yeniden yapılandırdıklarını ifade eden Bilgil, “Okulumuzun her bölümünü çocuklarımız için yeniden düzenledik. Özellikle çocuklarımızın zorlandıkları tuvalet ve lavaboları onların kullanacakları şekilde yapılandırdık. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: cha