Emekli Binbaşı Lojistik Subayı Yakup Evirgen, Depolardaki bir mühimmata yapılan yanlış bir işlemin patlama zincirini başlatabileceğine işaret etti. Afyonkarahisar’da 25 askerin şehit olmasına sebep olan mühimmat patlaması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yakup Evirgen, patlamanın nedeni hakkında kesin bir ifadede bulunmak için idari soruşturmanın tamamlanması gerektiğini kaydetti.

Afyonkarahisar’daki patlama ile ilgili Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na değerlendirmelerde bulunan Emekli Binbaşı Evirgen, patlamanın mühimmattan veya insan unsurundan kaynaklanan sebeplerden ötürü gerçekleşmiş olabileceğini söyledi. Mühimmat birliğinde subay, astsubay uzman erlerin mühimmat konusunda özel eğitimden geçirildiğini ifade eden Evirgen, bütün bunlara rağmen insan unsurundan kaynaklanan kazaların gerçekleşebileceğini kaydetti.

Bir mühimmatın elden düşürülmesi, yanlışlıkla piminin çekilmesi, maşasının açılması veya malzeme hususundan kaynaklanan durumların da, patlamaya sebebiyet vereceğine işaret eden Evirgen, “Mühimmatın hangi durumda olduğu çok önemli. Değişik birliklere taşınmış bir mühimmatsa, ikinci durumdaki bir mühimmatsa ve bugüne kadar da güneydoğuda muhafaza edilen bir mühimmat ise bu mühimmatın el bombası olması hasebiyle yüksek hassasiyete sahip olduğunu ifade edebiliriz.” diye konuştu.

İkinci durumdaki mühimmatların en ufak bir arızada, bir patlama zincirini başlatmasının muhtemel olduğuna da işaret eden Evirgen, “Bir tanesinin patlaması zaten o zincirin başlaması için yeterlidir. Bir patlamanın ardından yapılacak hiçbir şey yoktur. Söndürülmesinde dahi kontrollü yakım yapılması ve patlamaların son bulması gerekir. Sadece çevre emniyeti alınır. Bu açıdan çok dikkatli olmak gerekir.” ifadelerini kullandı.

MÜHİMMATIN TABİ OLDUĞU İŞLEM ÇOK ÖNEMLİ

Depolandığı alan kadar, gelen mühimmatın tabi olduğu işlemlerinde son derece önemli olduğu bilgisini veren Evirgen, şöyle konuştu: “Önce mühimmatın, kullanılmış olup olmadığı, yenileştirme, bakım, depolama gibi hangi işleme tabi tutulacağının belirlenmesi için tasnif işleminin yapılmasına ihtiyaç var. Bu süreçte, ayrıca mühimmatın geliş şartları, yani ambalajlama, geliş koşullarının neler olduğu, mühimmatın depolanacağı yerin bilinmesi gerekiyor.”

Patlamada insan unsurunun olup olmadığının belirlenmesi için yaralı askerlerin ifadesine başvurulması gerektiğinin altını çizen Evirgen, idari soruşturmanın tamamlanmasının ardından kaza nedenlerinin ortaya çıkacağını kaydetti.
Kaynak: cha