Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), İspanya merkezli Scimago Araştırma Kurumu tarafından yapılan “dünyanın en iyi üniversiteleri” raporlarInda dünyanın en iyi bin 500 üniversitesi arasında yer aldı. Liste de İstanbul, Hacettepe, Ankara, Gazi ve ODTÜ, ilk 500 üniversite içine girmeyi başardı.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde oluşturulan University Ranking by Academic Performance (URAP) laboratuvarları da, İspanya’da açıklanan dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasına ilişkin bir rapor yayımladı. Scimago Araştırma Kurumu’nun bu ay yayınladığı raporun 3 bin 290 üniversite ve araştırma kurumunun sıralamasını kapsadığını ifade eden URAP Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, sıralamada toplam döküman sayısı, uluslararası işbirliği oranı, normalize edilmiş etki, yüksek etkili yayın oranı, alan çeşitliliği, yüksek atıflı yayın oranı, yayınlarda sorumlu yazarlık sayısı kriterlerine bakıldığını aktardı.


Listede 57 Türk üniversitesi yer almayı başarırken, ÇOMÜ dünyanın en iyi kurumları arasında da ilk 2000 kurum arasında yer alma başarısını gösterdi.

DÜNYADA 20 BİNDEN FAZLA ÜNİVERSİTE MEVCUT

Bu sıralamada, üniversiteler dışında, bilimsel yayın üreten kamu kurumları, özel firmalar ve sağlık kuruluşlarının da yer aldığına dikkati çeken Akbulut, bu nedenle hazırladıkları raporda, Türk üniversitelerinin durumunu sağlıklı analiz edebilmek için, kamu kurumları, özel firmalar ve sağlık kuruluşlarının listeden çıkartılarak yalnızca Scimago sıralamasındaki dünya üniversitelerine ait verilerin kullanıldığını belirtti. Sıralama tablosundaki 3 bin 290 kurum arasında 57 Türk üniversitesinin yer aldığı bilgisini veren Akbulut, Scimago listesinde üniversite olmayan kurumlar listeden çıkarıldıktan sonra 57 Türk üniversitesinin dünyanın diğer üniversiteleri arasındaki durumunun netleştiğini dile getirdi.

Akbulut, söz konusu listede İstanbul, Hacettepe, Ankara, Gazi ve ODTÜ’nün ilk 500’e girdiğini söyledi. Diğer taraftan ÇOMÜ üniversiteler arasında bin 444. sırada, tüm araştırma kurumları arasında da bin 947. sırada yer aldı. Böylece ÇOMÜ listede yer alan ve dünyanın en iyi üniversiteleri olarak bilinen yaklaşık bin 800 üniversiteyi geride bırakırken, listeye girmeyi başaramayan 20 binden fazla dünya üniversitesi de ÇOMÜ’nün gerisinde kalmış oldu.

Üniversitesinin yeri hakkında değerlendirme yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, ÇOMÜ’nün yükselişte olan bir üniversite olduğunu söyledi. Laçiner, ““Elbette dünyanın en iyi üniversiteleri listelerine girmek önemli. ÇOMÜ bu listelerde kalıcı olmalı ve önce ilk bin üniversite arasına, ardından ise ilk 500 arasına girebilmeli. Bu doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor. Sevindirici bir şekilde ÇOMÜ öğretim elemanlarının akademik çalışma sayısı da, bunlara atıflar da büyük bir hızla artıyor. Bu da ÇOMÜ’yü listelerde yukarılara çıkarıyor.” dedi.

Kaynak: cha