Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işsizlik sorununun çözümü adına adımlar attıklarını, cumhuriyetin 100. yılında işsiz sayısını yüzde 5’e çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Erzurum’da, toplum yararına çalıştırılacak 2 bin 400 kişinin seçileceği kura programına katıldı. Afyonkarahisar’da mühimmat deposunda meydan gelen patlama sonucu hayatını kaybeden 25 askerle ilgili de konuşan Çelik, Türkiye’nin geçmişten bu yana terörle sorunu olduğunu hatırlattı. Çelik, “Türkiye, ne zaman belini doğrultsa, bazı şeyler yoluna girse terör problemi önüne konuluyor.” diye konuştu.

        Afyonkarahisar’da meydana gelen bir kazada 25 askerin şehit olduğunu, ondan önce de Beytüşşebap’ta terör saldırısında askerlerin şehit düştüğünü belirten Çelik, Türkiye’nin terörle yaşadığı imtihanı anlattı. Çelik, “Türkiye kalkınıyor, gelişiyor. Hatırlamanızı istiyorum, 1965’lerde siyasi bir istikrar sağlanmış, Türkiye büyümeyi gerçekleştiriyor. Türkiye, ihtilal sonrasında kendine gelme çalışmaları yürütüyor. Bir bakıyorsunuz ki 68’de anarşi olayları başlıyor. Sağ-sol olayları başlıyor ve rejim sıkıntıya uğruyor, ümitsizliğe uğruyor. 83’lerde Rahmetli Turgut Özal, milletin büyük bir kısmının desteğiyle iş başına geliyor. Türkiye, ufkunu dünyaya açıyor. Türkiye’de önemli dönüşüm ve gelişimler başlıyor. Bir bakıyorsunuz ki terör belası milletin önüne konuluyor. Yıl 2002, Türkiye, ciddi şekilde dövize muhtaç hale getirilmiş, ekonomisi çökmüş, krizlerle boğuşan bir ülke haline getirilmiş, siyaset iflas etmiş. Ankara’dan hiçbir bakan, hiçbir yetkili kırmızı plakalı arabaya binmez hale gelmiş, siyaset dibe vurmuş, milletimiz tekrar diriliş ruhu ortaya koyarak, AK Parti’yi iktidara getiriyor. İstikrarı tekrar sağlıyor. Milletimiz, yeniden yola koyuluyor. Tam bu çalışmaların yapıldığı, bu çalışmaların içinde bütün engellerin aşıldığı, memlekette gelir seviyesinin 3 bin dolardan 10 bin dolarlara çıktığı, dilenen, yardım isteyen bir anlayıştan yardım eden bir anlayışa geçtiğimiz, dünyanın her tarafındaki olumsuzluklara ilk önce koşan bir ülke bu millet tam ayağa kalkacakken, şer güçler, şer odaklar milletin önüne takoz koymaya, engeller koymaya başladılar.” dedi. Bunların başka türlü yorumlanmasının doğu olamayacağını söyleyen Çelik, terörün bir hak arama yöntemi olmadığını söyledi.

        "EN TEMEL HAK OLAN YAŞAMAYI ALARAK HAK ARANMAZ"

        “Bu nasıl bir hak arama yolu?” diye soran Çelik, “Ne istiyorsun arkadaşım diye sesleniyoruz. Nedir derdiniz, bölüşemediğimiz nedir? Paylaşamadığımız nedir Allah aşkına? Gelin konuşalım. Düne göre verilen haklar, insanın doğuştan getirdiği haklar neyse bu konuda bir kısıtlama mı söz konusu Türkiye’de? Ne gerekiyorsa adımını atıyoruz. Özellikle son on yıl içerisinde ne kadar adımlar atıldı? Ama terör başka bir şey. Silaha ne gerek var? Silah niye konuşuyor bu işte? Şimdi hak arama yolu, eğer şehitleri göndermekse insan canı almaksa? En temel hak yaşama hakkıdır. Siz yaşama hakkını elden alıyorsanız, hangi hak arayışından bahsediyorsunuz? Onun için terör, hak arama yolu olamaz. En meşru en temel hak olan yaşama hakkını elden alan bir anlayışın hak arama diye ortaya çıkması, hele Kürt kardeşlerimiz adına hak arama diye ortaya çıkması, hiç kimsenin kabul edemeyeceği, dünyada hiç kimsenin inandırılamayacağı bir tablodur. Peki ne yapmak istiyorlar? Ne yapmak istedikleri gayet açıktır. Kardeş kavgasını çıkarmak, ayrıştırmaktır. Oysa biz bu ülkeyi birlikte kurmadık mı?” şeklinde konuştu.

Çelik, kura çekilişine de katılarak 9 ay boyunca iş sahibi olacak 2 bin 400 vatandaşın seçilme işlemini başlattı. Çelik, bölgede işsizlik sorunun çözümü için büyük bir gayret sarf edildiğini ifade etti. Sadece Erzurum’da işsizlik sorunu kaldığını ifade eden Çelik, toplum yararına çalışacak kişi sayısının 3 bine çıkarılmasını istedi. Erzurum’un dağlarının çok ağaçsız olduğunu ifade eden Çelik, gerekirse bu 3 bin kişinin bu dağların ağaçlandırılması için istihdam edileceğini aktardı.

Kura çekilişinin ardından, Erzurum Valiliği'ne geçen Bakan Çelik, burada Vali Sebahattin Öztürk’le kısa bir süre sohbet etti. Çelik’in bir sonraki durağı ise Erzurum Büyükşehir Belediyesi oldu. Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'in çalışmaları hakkında bilgi alan Bakan Çelik’e semaver hediye edildi.
Kaynak: cha