demektir. Bugün zihinsel değişim gerçekleşmeye başladı. Özellikle İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'yi mahkum ettiği dosyalara baktığınız zaman yargıdaki zihniyet değişmediği için Türkiye tekrar tekrar aynı konularda mahkum olmuş ama bu işleri yavaş yavaş çözüyoruz"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "AB kriterlerini tüm Türkiye'ye yerleştirebilirsek zihindeki gelişmeleri yapabilirsek istediğimiz noktaya gelebiliriz demektir. Bugün zihinsel değişim gerçekleşmeye başladı. Özellikle İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'yi mahkum ettiği dosyalara baktığınız zaman yargıdaki zihniyet değişmediği için Türkiye tekrar tekrar aynı konularda mahkum olmuş ama bu işleri yavaş yavaş çözüyoruz" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, İzmir Valiliği'ni ziyaret ederek şeref defterini imzaladı.

Toplantı salonundaki Kruvaziyer Turizmi ve Avrupa'daki Liman Güvenlik Uygulamaları adlı projenin açılış toplantısına katılan Çavuşoğlu, Avrupa'daki iyi uygulamaların incelenerek ortaya sağlıklı ve sürdürülebilir bir proje çıkarılabileceğini belirtti.

Projenin birçok kurumu bir araya getirdiğini kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, Kruvaziyer Turizmi ve Avrupa'daki Liman Güvenlik Uygulamaları adlı projenin İzmir'e büyük katkı sağlayacağını belirtti.

İzmir'de büyük turizm potansiyeli olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, karadan, havadan ve deniz yoluyla ulaşımın önemini anlattı. Gelen turistin şehrin güzelliklerini görebilmesi için o şehrin iyi bir altyapıya sahip olması gerektiğine değinen Mevlüt Çavuşoğlu, "İzmir çevre yolları iyi ama şehir içindeki yolları gerçekten tam bir felaket. Allah polis memuru ve özellikle trafik memuru arkadaşlarımıza kolaylık versin" dedi.



- "AB fonlarının altyapılara gitmesi için çalışıyoruz"

AB fonlarının altyapı çalışmalarına, arıtmaya ve turizmi kalkındırmaya yönelik projelere gitmesi için büyük çaba sarf ettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, "İzmir Valiliği proje üretmede Türkiye birincisi. Teşvik ve eğitim sayesinde de İzmir'de binlerce proje gerçekleştirilmiş. 1329 proje ve 41 milyon avro harcanmış. Birçok ile göre iyi ama Balıkesir ile karşılaştırdığımızda sadece yarısı. Bunu sağlayacak belediyeler ve yerel yönetimlerdir" diye konuştu.

Projelere destek verirken siyasi ayırım yapmadıklarını da kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, İzmir'in doğudan batıya açılan pencere konumunda olduğunu söyledi.

İzmir turizminde bazı sıkıntıların olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"İzmir'de çok uluslararası toplantılar yaptık. İzmir çok güzel bir şehir. Akşam inci gibi ama sabah kalktığında kuzeye baktığında tam bir felaket yani üçüncü ,dördüncü dünya ülkesi konumunda. Gecekondular ve bir çok eksikliler... İzmir'in değişmesi lazım bu bir gerçektir. Bu dönüşümü İzmir'de sağlamamız lazım."



- Türkiye'deki reformlar

Meclisin demokratikleşme paketini oylayarak tatile girdiğini, aynı şekilde Bakanlar Kurulu'nun "İnsan Hakları İhlali Sözleşmesi" ihlalinin önlenmesine yönelik eylem planını kabul etmesinin çok anlamlı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, ciddi reformları hayata geçirdiklerini ve geçireceklerini ifade etti.

Çavuşoğlu, "AB kriterlerini tüm Türkiye'ye yerleştirebilirsek zihindeki gelişmeleri yapabilirsek istediğimiz noktaya gelebiliriz demektir. Bugünkü zihinsel değişim gerçekleşmeye başladı. Özellikle İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'yi mahkum ettiği dosyalara baktığınız zaman yargıdaki zihniyet değişmediği için Türkiye tekrar tekrar aynı konularda mahkum olmuş ama bu işleri yavaş yavaş çözüyoruz" dedi.



- İzmir Valisi Toprak

İzmir Valisi Mustafa Toprak da konuşmasında projenin İzmir ve Türkiye için önem taşıdığını söyledi.

AB sürecinin ivmesi sayesinde çağdaş standartlara ulaşıldığını, vatandaşın hak ve özgürlüğünün genişletilmesinin sağlandığını kaydeden Toprak, şöyle konuştu:

"Bizler proje bazlı çalışmanın güzel örneğini İzmir'de yaşıyoruz. Proje ile Alsancak Limanı'ndaki güvenlik hizmetlerinin Avrupa standartlarına getirilmesi sunulacak. Turizm ve dış ticaretin gelişmesi ve diğer ekonomik hedeflerin geliştirilmesi açısından son derece büyük öneme sahip limanların güvenliğinin sağlanması da gerekmektedir. Türk denizcilik faaliyetlerini etkin kılacak özelliklerden biri de limanların standardı ve güvenliğidir."



- Projenin özellikleri


İzmir Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan "AB Hayat Boyu Öğrenme Programı" ortakları arasında Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Daire Başkanlığı, Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, TCDD Alsancak Liman İşletme Müdürlüğü, İzmir Liman Başkanlığı, Liman İşletme, İzmir Ticaret Odası ve İzmir Deniz Ticaret Odası yer alıyor.

Proje ile başarılı Avrupa uygulamalarının yerinde incelenerek, İzmir Limanı'nında sunulan güvenlik hizmetlerinin Avrupa Birliği limanlarındaki güvenlik hizmetleri seviyesine getirilmesi amaçlanıyor.

Toplantıda, İzmir Alsancak Limanı'nın son 2 yıldır Dünya Seyahat Ödülleri kapsamında Avrupa'nın Lider Kruvaziyer Destinasyonu ödülüne layık görüldüğü hatırlatıldı.
Editör: Haber EDİTÖR