Diyanet İşleri başkanlığınca il müftülükleri ve yurt dışı müşavirlik ve ataşeliklere gönderilen camiler ve din görevlileri kutlama haftası genelgesinde 2017 yılı camiler ve din görevlileri haftası temasının "Cami, Şehir ve Medeniyet" olarak belirlendiği açıklandı.

Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan açıklamada; 

"İslam medeniyeti cami merkezli bir medeniyettir. Öyle ki cami, şehrin etrafında şekillendiği, bütün cadde ve sokakların kendisinde birleştiği merkezi konumuyla dikkat çekmektedir. İslam medeniyetinin şekillenmesinde cami önemli bir işleve sahiptir. Camiler, İslam toplumunun hayâtiyetini devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyulan târihî birikimi ve tecrübeyi yansıtan toplumsal birer bellek hüviyetindedir. Târihî tecrübe göstermiştir ki; mabedini kaybeden yerleşim yerleri kimlik kaybına uğramış ve belleğini yitirmiştir. Bu şehirler, her ne kadar medeniyetin fizîkî unsurlarına sahip gözükseler de medeniyetin mânevî değerlerinden yoksun yerler haline gelmiştir.

Modern dönemde şehirlerimizde caminin merkezi konumunun her geçen gün zayıfladığı müşâhede edilmektedir. Zîrâ insanların hayatını ve önceliklerini büyük ölçüde popüler kültür, sosyal medya ve kitle iletişim araçları belirlemekte, geleneksel müesseseler bu süreçte hayatın kıyısında kalabilmektedir. Son yüzyılda insanlar, köyden kente göç ile birlikte ortaya çıkan hızlı şehirleşme ve bu durumun beraberinde getirdiği sosyal problemler ile yüzleşmek durumunda kalmıştır. Nüfûsu milyonlara ulaşan şehirlerde camilerimiz, modern insanın anlam arayışına ve ihtiyaçlarına istenilen düzeyde cevap verememekte, kendisinden beklenen fonksiyonlarını yeterince icra edememektedir. Bu nedenle dînî ve sosyal fonksiyonlarıyla toplumun farklı kesimlerine hizmet sunacak bir cami modelinin geliştirilebilmesi her geçen gün ehemmiyetini artırmaktadır. Ayrıca camilerin zamanın ve mekânın mîmârî birikimini yansıtmayan, estetik kaygıların gözetilmediği bir anlayışla inşâ edilmesi, mevcut sorunları ayrı bir boyuta taşımaktadır.

Başkanlığımızca,  mezkûr çerçevede toplumsal bir duyarlılık ve hassasiyete vesile olması amacıyla 2017 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda “Cami, Şehir ve Medeniyet” konusunun ele alınması kararlaştırılmıştır" denildi.

Editör: Haber EDİTÖR