Bolu'da, 12-14 Eylül 2012 tarihleri arasında düzenlenen 14. Uluslarası Göknar Sempozyumu’nda, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 42’si yabancı 150’nin üzerinde katılımcı 102 bildiri ile katılıyor.

Sempozyumun arazi uygulaması; aralarında Amerika, İtalya, Almanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Meksika, Danimarka ve İskoçya'nın bulunduğu, 12 değişik ülkeden katılımcıyla bugün Bolu’da gerçekleştirildi.

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ve Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’yle müşterek gerçekleştirilen arazi uygulamasında, Viyana Bodenkültür Üniversitesi öğretim üyesi ve 'Avrupa Göknarlarının Silvikültürü ve Ekolojisi' Grup Başkanı Prof. Dr. Raphael Klumpp, Bolu Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli, araştırma alanında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Klumpp, Türk halkının Türk ormancılarının yaptıklarının farkında olması gerektiğini belirtti. Klumpp, Orta Amerika ve Kuzey Amerika ile tüm Avrupa’da bulunan Göknar ağacı uzmanlarının bir araya gelerek, ağaç ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak için Bolu’ya geldiklerini söyledi. Bolu bölgesinin, bu açıdan çok önemli olduğunu belirten Klumpp, Göknar ağaçlarının bugünkü koşullarda kabuk böceği ve ökse otu problemleri ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Avrupa’daki ağaçlarda da aynı problemlerin yaşandığını söyleyen Klumpp, “Burada olduğumuz için çok mutluyuz ve Türk ormancılarının yaptığı çalışmayı görmekten mutlu olduk. Bu çalışmaların tamamını da takdirle karşılıyoruz. Burada benim merak ettiğim konu, Türk halkı kendi ormancılarının yaptığı çalışmaların farkında olup olmadıkları. Umarım Türk halkı da Türk ormancılarının yaptığı çalışmalarının farkındadır.” şeklinde konuştu.

“TÜRK HALKI ORMANLARINA SAHİP ÇIKIYOR”

Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli ise Bolu'nun, orman çeşitliliği açısından zengin bir bölge olduğunu belirtti. Bu bölgenun, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da her türlü ormancılık teknik çalışmalarının yoğun olduğu bir bölge olacağını ifade eden Köstereli, bölgenin, dünya ormancılarının, ormancılıkla ilgili tüm faaliyetlerinin rahatlıkla görebilecekleri bir mekan olduğunu kaydetti. Köstereli, şöyle devam etti:

        "Bu kapsamda, misafirlerimizle değişik ülkelerden gelerek Bolu’daki ormancılık teknik çalışmalarını yerinde görüp, bu çalışmaları kendi ülkeleri ile de kıyaslayarak, bu çalışmaların kalitesini ve kendi ülkelerinde neler yapılabileceğine yönelik bilgiler edinmekteler. İnşallah bundan sonraki günlerde de Kastamonu ve Karabük’te bulunacaklar. Bolu’da biz kendilerini ağırlamaktan memnunuz. Türk halkı ormanlarına sahip çıkıyor. Kendi bölgemizde çok rahatlıkla görebiliyoruz. Ancak ormancılık faaliyetlerine karşı ilgisi açısından, belki bizim biraz daha kendimizi anlatmamız, tanıtmamız gerekecek. Kendileri ormancı olduğu için ormancılık faaliyetlerini ve teknikerini bildiklerinden bu çalışmaların ne kadar önemli ve kıymetli olduklarını biliyorlar. Bu çalışmaları, vatandaşlara anlayacakları bir şekilde anlatmamız gerekiyor.”



Kaynak: cha