Bilişim ve Yazılım Eser Sahipleri Meslek Birliği (BİYESAM) ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), baz istasyonlarının sadece mobil iletişim alanında kullanılmadığını belirterek, şehir dışına taşınmasının mümkün olmayacağını belirtti.

        BİYESAM Başkanı Namık Kural ve YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş, son dönemde baz istasyonları ile ilgili alınan kararlarla ilgili ortak açıklama yaptı.

        Baz istasyonlarına yönelik saldırıların arttığı belirtilen açıklamada, “Dünyada 300’e yakın ülke, 900’ü aşkın operatör mobil iletişim hizmetlerini 5 milyara yakın insana ulaştırıyor. Türkiye’de ise 65 milyona yakın mobil abone bulunmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi mobil altyapı üzerinden uygulamalar bireysel ve kurumsal kullanıcılara ulaşmaktadır. Özellikle medya uygulamaları, e-belediyecilik, kamu hizmetleri, sosyal paylaşım uygulamaları mobil altyapı üzerinden kullanıcısına ulaşmaktadır. Yazılım sektörü Türkiye’de her yıl yüzde 10 oranında artış göstererek bugün 1,9 milyar TL’ye ulaşmış bulunmaktadır. Yaklaşık bin 600’ü aşkın firmanın faaliyet gösterdiği yazılım sektöründe binlerce kişi istihdam edilmektedir. Yazılım sektörünün yoğunlaştığı iller arasında İstanbul, Ankara ve İzmir gelmektedir.” denildi.

        Yazılım sektörünün büyümesinin alt yapının gelişmesiyle mümkün olabileceği ifade edilen açıklamada, “Bugün mobil baz istasyonları ve fiber optik kablo yatırımlarının sağlanması, daha çok istihdam, daha çok katma değer anlamına gelmektedir. Bu kapsamda mobil iletişimin olmazsa olmaz parçası olan baz istasyonlarının, şehir dışına taşınacağı şeklinde kamuoyunda ve Marsbahis basında yer alan değerlendirmeleri büyük bir hayret ve üzüntü ile karşılamaktayız. Özellikle yerel yönetimlerin, gerekçesi ne olursa olsun baz istasyonlarına yönelik tepkileri son derece yanlıştır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başta olmak üzere dünyadaki diğer bilimsel kuruluşların 'baz istasyonlarının sağlığa olumsuz etkisi olmadığına ilişkin' raporları olmasına rağmen bunu kamuoyuna farklı bir şekilde aktarmak yanlıştır.” değerlendirmesinde bulunuldu.

        "BAZ İSTASYONLARINI ŞEHİR DIŞINA TAŞIMAK MÜMKÜN DEĞİL"

        Baz istasyonlarının şehir dışına taşınmasının mümkün olmayacağı belirtilen açıklamada, şunlar dile getirildi: “Kamuoyunun haberleşme hakkını engellemek anlamına gelir. Bu noktada yapılacak olan değerlendirmelerde, haberleşme hak ve hürriyetinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 22’nci maddesi ile teminat altına alındığı ve mobil iletişim hizmetinin bir kamu hizmeti niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Bu noktada, baz istasyonu olmadan mobil iletişimin sağlanamayacağı gerçeğini kabul ederek yola çıkmanın bir ihtiyaçtan öte bir zorunluluk olduğu gerçeğini benimsemeliyiz. Türkiye’de kullanılan baz istasyonu teknolojisinin, tüm dünyada kullanılan teknoloji ile aynı olduğunu, mobil iletişim hizmetlerini yurt dışına çıktığımızda da alabilmemizden anlayabiliriz. Gelişen teknolojiler ve mobil dünya yazılım sektörümüzün ileriye gitmesinde en önemli platformları oluşturmaktadır. Kamuoyunda sadece mobil iletişim altyapısı olarak algılanan baz istasyonlarının finans, eğitim ve sağlık sektörlerine de doğrudan katkı sağladığı göz ardı edilmemelidir. Diğer bir deyişle baz istasyonlarının afet ve acil aramalarda arama ve kurtarma, hasta takibi, bankacılık ve fatura işlemleri, araç takip sistemleri gibi birçok hizmetin sunulmasında büyük rol oynadığı unutulmamalıdır. Bu nedenle hayatın artık hemen her alanında vazgeçilmez bir unsur olan mobil iletişim ve bunun en temel altyapı aracı olan baz istasyonlarına karşı alınan kararlarda, bu gerçekler dikkate alınmalıdır.”
Kaynak: cha