Basın İlan Kurumu (BİK) İlan Hizmetleri Şefi İdris Çam, BİK’in görev alanındaki illerde gazetelerin birleşmesi durumunda yeni yayın olan gazetelerin bekleme süresinin 24 aydan 36 aya çıkartıldığını açıkladı.    BİK’in görev alanındaki gazetelerin 24 ay olan bekleme süresinin, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren gazete sayısı toplamında en az yarısı kadar azalma olan yayın yerlerinde 36 aya yükseltildiğini söyleyen İdris Çam, “Genel Kurulumuzun ağustos ayındaki toplantısında alınan 197 sayılı karar ile 67 sayılı Genel Kurul kararının 57 ve 72’nci maddeleri tadil edildi ve 5 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete’de de yayımlandı. Buna göre; valilik görev alanındaki gazetelerin 18 ay olan bekleme süresi, 1 Ocak 2012 tarihinden gazete sayısı toplamında en az yarısı kadar azalma olan yayın yerlerinde ise bu süre 24 aya çıkarıldı.” diye konuştu.

        Sivas’ta 3 Eylül’de hizmet vermeye başlayan BİK, bir yıllık uyum süreci verdiği gazeteleri bilgilendirmeye devam ediyor. Şehirde yayın yapan gazetelerin imtiyaz sahipleri, sorumlu yazı işleri müdürü ve personelleri ile bir araya gelerek toplantılar düzenleyen BİK Sivas Şubesi, Sivas Valiliği Vali Dr. Hasan Canpolat Toplantı Salonu'nda bir toplantı daha gerçekleştirdi.

        Bir yıllık geçiş sürecinde Sivas’taki gazetelerin yerine getirmesi gereken şartlar ve düzenlenecek evraklar konusunda bilgi verilen toplantıda, basın kuruluşlarının temsilcilerinin soruları da cevaplandırıldı.

        Basın İlan Kurumu (BİK)’nun 2 Ocak 1961 yılında 195 Sayılı Kanun ile kurulduğunu belirten İdris Çam, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten günümüze kadar resmi ilân ve reklâmların, görev ayrımlarına göre BİK veya valilikler aracılığıyla yayımlatılmaya devam ettiğini vurguladı. BİK’in merkezinin 195 Sayılı Kanun uyarınca İstanbul olarak belirlendiğini Ankara ve İzmir’de de birer şube açılmasının hüküm altına alındığını ifade eden Çam, diğer illerde şube kurulması konusunda BİK Genel Kurulu’nun yetkili kılındığını hatırlattı.

        2008 yılı sonu itibariyle 12 olan şube sayısının; hali hazırda faaliyette olan 30 şube müdürlüğünün yanında, açılış hazırlıkları devam etmekte olan Çorum ve Kastamonu illeriyle birlikte mevcut şube sayısının 32’ye yükseldiğinin altını çizen Çam, “Kurumumuzun resmi ilân ve reklâmlara aracılık ödevinde bulunduğu yerlerde, resmi ilân ve reklâm yayınlama hakkını haiz 374, halen bekleme süresi içerisinde bulunan 26 adet gazete yayın hayatını sürdürmekte. Ayrıca, yalnız resmi reklâm yayınlama hakkı olan günlük, haftalık, aylık ve daha uzun periyodlarla yayınlanan 411 adet gazete ve dergi mevcut. 2011 yılı verilerine göre; valiliklerin görev alanında bulunan resmi ilân yayınıyla ilgili gazete sayısı ise 962’dir. Bu gazetelerin 361’i il merkezlerinde 601’i ilçelerde yayınlanmakta.” dedi.

        Resmi ilan ve reklam alan gazetelerin asgari yüzölçümlerinin en az üçte ikisinin türünün gereği içerik (münderecat) ile doldurmaları gerektiğini kaydeden Çam, yine bu içeriklerinde yer alacak olan asgari yüzölçümü miktarının yüzde onundan fazla olmaması gereken iktibasların yapıldığı her türlü yayın kaynağının adı ve tarihinin açıkça belirtilmesinin önemli olduğunu aktardı. Muhasebe işlemlerinin, Gelir Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu hükümleri dairesinde bilanço esasına göre düzenlenmesinin önemini vurgulayan Çam, tutulması zorunlu olan defterlerin de kullanılacağı dönem için noter tasdiklerinin yaptırılmış olmasına dikkat çekti.

        Gazete satışlarına da değinen Çam, “Abonelerinin süresi bir aydan az olmamak kaydıyla, bedeli tahsil edilmiş ve süreleri içerisinde abonelere sevkinin yapılmış olması, aynı zamanda abonelerinizin sevkine ilişkin işlemlerin belgelendirilmesi zorunludur. Asgari fiili satışın hesabında, iadesiz gösterilen satışlar kabul edilmemektedir.” diye konuştu.

        Yaklaşık iki saat süren bilgilendirme toplantısına BİK İlan Hizmetleri Şefi İdris Çam, İlan Hizmetleri Şef Yardımcısı Çiğdem Özdemir, BİK Sivas Şube Müdürü Mustafa Yüksel, BİK Konya Şube Müdürü Özden Konur da katıldı.
Kaynak: cha