Şanlıurfa Belediyesi, esnaftan gelen tepki üzerine, kapattığı Divan Yolu'nu yeniden trafiğe açarken, yalnız tek yönlü trafiğe izin verdiği Demokrasi Caddesi'nde ise geri adım atmadı. Belediye’nin yaptığı güzergah değişikliği, esnafın satışını yüzde 75’e kadar düşürdü. Girişimleri sonuç vermeyen esnaf bugün kepenk kapattı.

        Birkaç kez toplanan esnaf, belediye yetkilileri ve Vali Güvenç ile görüşmesine rağmen sonuç alamayınca, bugün kepenk kapatma kararı aldı. Belediyenin kararını protesto eden esnafı, polis sakinleştirdi. 4 esnafın vali ile görüşmesi vaadiyle düzenlenen protesto sona erdi.

        Önce Divan Yolu'nu trafiğe kapatan Şanlıurfa Belediyesi, tepkiler üzerine yolu araç trafiğine tekrar açtı. Ardından Demokrasi Caddesi'nde, sadece tek yönlü trafiğin akışına izin veren belediye esnafın tepkilerine rağmen geri adım atmadı. Daha önce çarşıya inişte ulaşımın sağlandığı Demokrasi Caddesi inişe kapatıldı. Şehir merkezinden çarşıya iniş güzergâhı Haleplibahçe olarak değiştirildi. Şehir merkezinden inişin Haleplibahçe'den, çıkışın Divan Yolu'ndan verilmesi, arada kalan Demokrasi Caddesi'ni işlevsiz kıldı. Şehrin en yoğun caddesi olan Demokrasi Caddesi'nde esnaf, eskisi kadar iş yapamadığını belirtiyor.

        Kepenkleri kapatan esnaf boş tezgahlarını yolun ortasına taşıdı, trafiği kapattı. Polisin uzun süre ikna edemediği esnaf, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ile görüşme vaadiyle yolu açtı. Yaklaşık yarım saat kepenkleri kapatan esnaf, satışlarda ciddi bir azalmanın olduğunu söyledi. Çarşıya gidiş yolunun Demokrasi Caddesi'nden sağlanmasını ve yolun toplu taşımaya tekrar açılmasını isteyen esnaf, aidatları ödeyemez duruma geldiğini anlattı. Yolda toplanan yaklaşık 100 esnaf slogan attı. ‘Sayın Vali neredesin’ diye slogan atan esnaf, belediyeyi yuhaladı, Belediye Başkanı Fakıbaba'yı istifaya davet etti.

        Satışlarının yüzde 75 azaldığını dile getiren esnaf Abdullah Akman, “Çarşıya iniş Demokrasi Caddesi'nden veriliyordu. Şimdi Haleplibahçe’den verildi. Çarşıdan şehir merkezine ise Divan Yolu üzerinden ulaşım sağlanmaya başlandı. Bu cadde işlevsiz kaldı. Satışlarımız yüzde 75 azaldı. Şehrin en canlı caddesi olan bu caddede artık vatandaş bulmak çok zor. Sadece veresiye çalıştığımız müşterilerimiz geliyor. Bunun dışında iş yerimize gelen müşteri yok.” dedi.

        Esnafın iş yapamadığını kaydeden başka bir esnaf ise şunları ifade etti: “Aidatlarımızı ödeyemez olduk, kiralar kabardı, işçileri artık yarım gün çalıştırmaya karar verdik. Şehir merkezine giden yol kalmadı. Karaköprü'den gelen biri ya Haleplibahçe’den giriş yapacak ya da Bey Kapısı'ndan. Sorunun biran önce çözülmesi gerekiyor.” Başka bir esnaf Fatih Aksoy ise yolun yeniden toplu taşımaya açılmasını istedi.




Kaynak: cha