İzmir'in Menderes ilçesinde 62 kişinin ölümüyle sonuçlanan tekne faciasıyla ilgili çıkarıldığı mahkemece tutuklanan kaptan Burhan Y.'nin daha önce de yasa dışı yollarla kaçakları taşıdığı öğrenildi. Ölümlerinden kendisinin sorumlu olmadığını söyleyen kaptan Burhan Y.'nin kaçakları suçladığı belirtildi.

        Ahmetbeyli beldesi Baradan Koyu mevkiinde, kanun dışı yollarla yurt dışına gitmek isteyen 62 kaçak, bulundukları teknenin batması sonucu boğularak hayatını kaybetti. Facianın ardından teknenin kaptanı Burhan Y. ve yardımcısı Mustafa M. gözaltına alındı. İşlemlerinin ardından Menderes Adliyesi'ne sevk edilen iki zanlı tutuklandı.

        Organizasyonla ilgili gözaltına alınan iki Filistin, bir Suriye ve bir Türk uyruklu dört şüphelinin de jandarmadaki sorguları tamamlandı. M.M.(26), S.İ. (29), M.K. (29) ve Türk olan H.Ç. (26), ifadelerinin ardından sağlık kontrolundan geçirilerek adliyeye sevk edildi.

        Tutuklanan tekne kaptanı Burhan Y.'nin daha önce de 2 kez yasa dışı yollarla kaçak kaçırdığının ortaya çıktığı öğrenildi. Yabancı uyrukluları bilerek ölüme götürmediğini belirten kaptan Burhan Y., "Ben onları İtalya'ya götürmek için anlaştım. 6 ton mazot aldım. Onların ölümünden ben sorumlu değilim. Kendileri bir anda akın etti, tekne battı. Daha sonra da kendimizi denize attık." dediği öğrenildi. Burhan Y.'nin kaçakları Yunanistan'a değil de İtalya'ya götürmek için anlaştığı da belirtildi.

        Kaçakların hepsinin pasaportunun olduğu ve geçici ikametgahla Basmane semtinde konakladıkları da ortaya çıktı. Cesetler üzerinden çok miktarda para çıkarken, eşyaların hiçbirinde yiyecek ve içecek olmadığı tespit edildi. Teknenin içerisinde yapılan aramada da Türk ve Yunan bayrağı bulundu. Jandarma tarafından ifadeleri alınan kaçakların hepsinin üzerlerinde yeteri kadar para olduğu, bazılarının esnaf, doktor, memur ve işadamı olduğu tespit edildi. Kaçakların çoğunluğunun Suriye'deki savaştan kaçtığı belirlendi.

        Tekne faciasında ölenlerin büyük bölümünün otopsi ve kimlik tespiti işlemlerinin tamamlandığı belirtildi. Yapılan otopsi sonucunda suda boğulma sonucu hayatlarını kaybettikleri kesinleşti. Cenazeleri teslim alarak Suriye'ye götürmek isteyen yakınlarının İzmir Adli Tıp Kurumu önünde bekleyişi sürüyor. Olayla ilgili başlatılan çok yönlü soruşturma devam ediyor.
Kaynak: cha