Başbakanlık Müşteşar Yardımcısı Abdülkadir Emek, iş adamı Galip Öztürk’e ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede şüpheli olarak yer aldı. Daha önce Emek için izin isteneceği belirtilirken savcılık, Emek hakkındaki iddiaların görev suçu kapsamına girmediği gerekçesiyle izin talebinde bulunmadı.

Savcı Muammer Akkaş tarafından, Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 70 şüpheli hakkında çıkar amaçlı suç örgütü kapsamında iddianame düzenlendi. İddianame ilk olarak Özel Yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Ancak mahkeme iddianameyi değerlendirmeden 3. yargı paketi yürürlüğe girdi. Yeni yasa nedeniyle mahkeme, iddianameyi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etti.

3. Yargı Paketi kapsamında yapılan yasal düzenlemeler ile kamu görevlileri hakkında ‘terör suçu’ dışında soruşturma açılması için izin sistemi getirilmişti. İlk etapta Başbakanlık Müşteşar Yardımcısı Abdülkadir Emek’in dosyasının ayrılması ve hakkında soruşturma yürütülmesi için Başbakanlık’tan izin istenilmesi kararlaştırıldı.

Ancak savcılık, 3. yargı paketi kapsamında getirilen yeni Klasbahis düzenlemeleri detaylı bir incelemeye aldı. Kamu görevlileri hakkında yürütülecek soruşturmalar için getirilen izin şartının ancak görevi ile ilgili suçları kapsadığı kanaatine varan savcı Akkaş, Emek hakkındaki delillerin görev suçu kapsamına girmediğine karar verdi. Bu nedenle Emek’in dosyasını ayırmayan savcı, iddianameyi Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan’a gönderdi. Salı günü TMK 10. madde ile yetkili Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan’a gönderilen iddianame dün onaylandı. Başsavcılığın onayının ardından iddianame Ulusal Yargı Ağı Projesi(UYAP) üzerinden özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından yeni kurulan 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Soruşturma kapsamında savcılığa şüpheli olarak ifade veren Emek’e Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) 2. Başkanı iken, Galip Öztürk’ün borsada yaptığı iddia edilen manipülasyonlara ilişkin kendisine gelen dosyaları hasır altı ettiği yönündeki iddiaların sorulduğu belirtildi. Öztürk’ün borsada manipülasyon yaptığına ilişkin bir bilgisinin olmadığını, böyle bir bilgi gelmesi durumunda ise gerekli yasal işlemi yapacağını söylediği öğrenilen Emek, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.
Kaynak: cha