Balyoz davası, tutuklu sanıklardan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın savunmasıyla devam ediyor.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Balyoz davasının 100'üncü duruşmasında, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP milletvekili Engin Alan ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın da aralarında bulunduğu 202 tutuklu sanık hazır bulundu. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 48 tutuklu sanık ile Ergenekon davasından tutuklu bulunun emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmaya izleyici olarak katılan MHP milletvekili Ruhsar Demirel de sanık avukatlarının bulunduğu bölümde yer aldı.

Tutuklu sanık Derya Ön, davanın Anayasa Mahkemesine götürülmesine ilişkin bir talepte bulunacağını belirterek söz istedi. Kamuoyunda 3. Yargı Paketi olarak bilinen 3652 sayılı yasa kapsamında özel yetkili mahkemelere ilişkin düzenlemelere değinen Ön, "Yapılan değişiklik sonucu eski hukukla yargılananlar ve yeni hukukla yargılanacaklar gibi bir durum ortaya çıkmıştır. Meşruiyeti Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kaldırılmış bir mahkemede yargılanmamın Anayasa'nın eşitlik ve tabii hakimlik ilkesine aykırı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla söz konusu yasanın geçici 2. maddesinin, Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini istiyorum." diye konuştu. Başkan Diken, "Başka bir mahkemede yargılanmış olsaydınız tabii yargıçlık ilkesine aykırı olurdu. Biz talebinizi değerlendireceğiz." şeklinde açıklama yaptı.

Görevli bulunduğu Elazığ'dan geldiğini söyleyen tutuksuz sanık astsubay İsmail Karaoğlan, terör olayları nedeniyle duruşmaya gelip gitmesinin zor olduğunu belirterek savunma yapmak için kendisine öncelik tanınmasını istedi. Başkan Diken'in söz vermesi üzerine savunmasına başlayan Karaoğlan Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 22 yıl görev yaptığını hatırlatarak görev süresi boyunca kanundışı faaliyeti olmadığını iddia etti. 2001 ile 2005 yılları arasında Bursa İl Jandarma Komutanlığı'nda görev yaptığını anlatan Karaoğlan isminin bilgisi dışında listeye yazılmış olduğunu savundu. Suçlamaları kabul etmediğini belirten Karaoğlan, "İsmimi bu listeye yazanlardan şikayetçiyim. 3 çocuğum var. Çocuklarımın üzerine yemin ederim ki ben suçsuzum." dedi.

Mahkeme Başkanı Ömer Diken tutuklu sanıklardan Ali Deniz Kutluk'a "Avukatınız istifa etti, ne yapmayı düşünüyorsunuz avukat tutacak mısınız?" diye sordu. Sanık Kutluk ise," Avukatım istifa gerekçesi malum. 26 Marttan beri yaptıkları taleplerin kabul edilmemesi. Savunmamı yaptım bu aşamadan sonra avukata ihtiyacım yok." dedi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken de , "Anlaşıldı. Size İstanbul Baro'sundan avukat atayacağız" ifadelerini kullandı.

Daha sonra Mahkeme Başkanı Ömer Diken , Çetin Doğan'a bayramdan önce başladığı savunmasının yarım kaldığını hatırlatarak kaldığı yerden devam etmesini istedi. Başkan Diken, daha sonra da tutuklu sanık Çetin Doğan'ın Ramazan Bayramı'ndan önce 16 Ağustos 2012 tarihinde savunmasına başladığını ve yorulduğu için savunmasının yarıda kesildiğini hatırlattı. Diken, sanık Doğan'a savunmasına kaldığı yerden devam etmesini istedi.

Duruşmaya Doğan'ın savunması ile devam ediliyor.
Kaynak: cha