Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, ülkede zulümler yapan babasının yolundan gidiyor" dedi.

AK Parti Tatvan İlçe Başkanlığı'nca verilen iftar yemeğinin ardından Tatvan Saadet Camisi'ne geçen Bakan Yılmaz, caminin dinlenme ve toplantı salonunda gazetecilere konuştu. Suriye’de yaşanan olayların kendilerini üzdüğünü belirten Yılmaz, Beşşar Esed’in Suriye’de zulümler yapan babasının yolundan giderek kendi halkına zulmettiğini söyledi.

Suriye’deki olayları yakından izlediklerini kaydeden Yılmaz, “Suriye ile Türkiye 900 kilometreye yakın sınıra sahip. Tarihi olarak, medeniyet olarak çok büyük bağlarımız var. Suriye bizim için sıradan bir ülke değil. Gerçekten çok güçlü bağlarımızın olduğu bir ülke. Suriye’de yaşananlar her şeyden önce insanlık olarak hepimizi üzüyor. Burada yaşanan acılar hepimizin ortak acısıdır. Biz böyle hissediyoruz. Suriye’deki bu acıların bir an önce sona ermesini istiyoruz. Türkiye olarak biz her zaman Suriye halkının yanında olduk, yanında olmaya da devam edeceğiz. Geçmişte bütün ülkeler Suriye’ye bastırırken biz Suriye’ye yardımcı olduk. Tüm dış baskılara göğüs gererek, Suriye’ye her türlü desteği verdik. Tüm bunları Suriye reformlar yaparak kendini değiştirsin diye yaptık. Fakat maalesef Beşşar Bets10 Esed rejimi bu durumu değerlendirmedi" diye konuştu.

Beşşar Esed'in, babası Hafız Esed'in yolundan gittiğini vurgulayan Yılmaz, "Babasının yaptığı yöntemlere benzer yöntemlere döndü ve halkına zulmetmeye başladı. Bu yüzden tasvip etmediğimiz birçok hadise yaşandı Suriye’de. Şu anki hadise halkla rejim arasında bir hadise ve çatışma. Türkiye’nin yaptığı ya da başlattığı bir çatışma değil. Bu yüzden biz her zaman olduğu gibi diğer ülkelerde de olduğu gibi halktan yanayız. Suriye halkından yanayız. Suriye halkının bir an önce bu zulümden kurtulmasını temenni ediyoruz. İnşallah onlar da kendi iradelerine dayalı, halkı temsil eden bir yönetime kavuşurlar. Tabi bu arada Suriye’nin birliğine ve bütünlüğüne de büyük önem veriyoruz. İnşallah en kısa sürede birliğini ve bütünlüğünü muhafaza ederek halka dayalı bir rejim inşa eder. Bunu yaptığı zaman emin olun Türkiye içinde çok daha geniş kapılar açılacak. Suriye yeniden inşa edilecek. Yeniden bir kalkınma gelişme süreci yakalayabilecek. Türkiye ile bağları da o zaman çok daha farklı olacak” şeklinde konuştu.

Bakan Yılmaz, Saadet Camisi'nde çay içip bir süre sohbet ettikten sonra Tatvan İbadullah Camisi'nde teravih namazı kıldı. Bakan Yılmaz'ın yarın karayolu ile Bingöl’e geçmesi bekleniyor.
Kaynak: cha