İzmir'in düşman işgalinden kurtuluş yıldönümü çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir grup vatandaş tarafından yuhalandı.

Kutlama törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tören alanına girişinde bir grup tarafından protesto edildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk heykelinde çelenk konuldu. Hükümet adına anıta çelenk koyan Günay, meydandaki bir grup tarafından yuhalandı. Grup, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunması sırasında da yuhalamayı sürdürdü. Protestolar sürünce, Aziz Kocaoğlu ile AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait arasında tartışma çıktı. Bu arada protokol tribününde, CHP ve AK Parti meclis üyeleri arasında da gerginlik yaşandı. CHP’li meclis üyesinin AK Partili meclis üyesine, ‘Bu yuhalamalar sizin yüzünüzden çıktı’ sözleri üzerine tartışma yaşandı. Konuşma yapmak için kürsüye gelen Kocaoğlu’nun, “9 Eylül'de kim nereden gelirse gelsin, İzmir’in konuğudur. İzmirliler, 9 Eylüllerde ev sahipliği yaparlar. Hepinizden ev sahibi nezaketini göstermenizi istirham ediyorum.” sözleri üzerine kalabalık sakinleşti.

Konuşmasını sürdüren, Kocaoğlu, 9 Eylül zaferinin, sadece bir kentin değil, koskoca bir ülkenin, bir milletin kurtuluşu olduğunu söyledi. Mustafa Kemal’in İzmir’den Akdeniz’i işaret etmesinin bir tesadüf olmadığını ifade eden Kocaoğlu, “Esas hedef, yeniden uygarlığa katılma meselesidir. Türkiye’nin varoluşunda, uygarlığa yeniden katılmasında odak noktasıdır İzmir. Çağdaş Türkiye’nin sembol ismi İzmir’imizle övünüyor; tarihin ve coğrafyanın bizlere armağanı olan kentimizin üstüne titriyoruz. İzmirli olmanın ve İzmir’de yaşamanın özel bir anlam taşıdığını da iyi biliyoruz. Ve bu gerçeği artık herkesin çok iyi anlamasını, İzmir duruşunun ne olduğunu, İzmirlilerin hassasiyetlerini, önceliklerini, vazgeçilmezlerini artık çok iyi öğrenmelerini istiyoruz.” diye konuştu.

Aziz Kocaoğlu, “9 Eylül coşkumuz içinde özel bir yeri ve anlamı olan bayrak töreni ve atlı süvari geçişinin, tam 89 yıl sonra, neden ve hangi gerekçelerle iptal edilip sonra yeniden izin verilmesini anlamakta gerçekten zorlanıyoruz.” sözleriyle de kutlamalar öncesi yaşanan bayrak krizine gönderme yaptı. Konuşmanın ardından Mustafa Kemal Atatürk ile Kurtuluş Savaşı’nda rol alan önemli isimleri canlandıranlar, temsili olarak tören alanındaki halkı selamladı. Yaklaşık 300 kişinin oynadığı zeybek ve çeşitli halk danslarından sonra Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören sona erdi.

İŞÇİ PARTİ'LİLER İLE POLİS ARASINDA ARBEDE YAŞANDI

Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlamaların ardından Valilik Konağı’nda bayrak asma törenine geçildi. Cumhuriyet Meydanı’ndan Valilik konağına yürüyerek giden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yolda bir grup İşçi Partili tarafından yine yuhalandı. Grup, ‘Hükümet istifa’ sloganları attı. Tören alanına girişte, polis ile İşçi Parti'li grup arasında arbede yaşandı.

Tören, süvarilerin temsili olarak Hükümet Konağı’na bayrak çekmesinin ardından sonra erdi.
Kaynak: cha