Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 90’ıncı yıldönümü töreninde kendisine yönelik protestolarla ilgili, “'Bugün ne yazık ki bu meydana siyasi saiklerle gelmiş olan bazı grupçuklar milli birlik, bütünlük, kardeşlik ve dayanışmaya en fazla ihtiyaç duyduğumuz günde, buna bir miktar gölge düşürdüler. Bu bayram gününde, incinsem de incitmemeye çalışırım.” dedi.

        Bakan Günay, Hükümet Konağı balkonuna süvari birliklerince bayrak çekilmesi töreni ardından, valilikte basın toplantısı düzenledi. Günay, 9 Eylül’ün hem Türkiye için hem de İzmir için önemli bir gün olduğunu söyledi. 9 Eylül’ün, İzmir’in kurtuluşunun yanında, Kurtuluş Savaşı’nın başarı ve zaferle sonuçlandığı gün olduğunu hatırlatan Günay, bu nedenle 9 Eylül törenlerinde, milli birlik ve bütünlük bilincinin en yüksek düzeyde olması gerektiğini vurguladı. Anadolu’da, özellikle Batı Anadolu’da çeşitli illerin kurtuluş günleri olduğunu dile getiren Günay, şöyle konuştu:

        “9 Eylül, sadece İzmir’in kurtuluşu değil, Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlandığı gündür. 19 Mayıs 1919 Erzurum ve Sivas kongreleri, Sakarya savaşları nasıl önemli günlerse bütün bu büyük mücadelenin zaferle sonuçlandığı gün de 9 Eylül’dür. 9 Eylül törenlerinde, milli birlik ve bütünlük bilinci en yüksek düzeyde olması gerekirken, bugün maalesef bu meydana gelmiş bazı grupçuklar, en fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günde, bir miktar gölge düşürdüler. Bu bayram gününde ben incinsem de incitmemeye çalışırım. Bayram gününde bunlara ihtiyacımız var. Hele bu günlerde büyük şansızlıkları yaşadığımız bu günlerde. Bazı kendilerini bilmezler sakınmasa da devleti yönetenlerin sakınması lazım.”

        "GAYRETİMİZ VE DİKKATİMİZ SONUCU 90 YILLIK GELENEK İCRA EDİLDİ"

        Kültür ve Turizm Bakanı Günay, yönetmeliklerde kurtuluş günlerinin nasıl kutlanacağının belirlendiğini, törenlerin valiliklerin başkanlığındaki komiteler tarafından yapıldığını kaydetti. Yönetmelikte, devletin soğuk yüzünü geri çekmek, halkın sıcak duygusunu öne çıkarmak için bir takım düzenlemeler yapıldığını aktaran Günay, “Her yerde bunu uygulamaya çalıştık. Resmi geçit olmasa da halkın coşkulu kutlaması için her şey yapılır. Yönetmelik, ‘Resmi geçide yer verilmez ama onun dışında yarışmalar, tiyatrolar, halk oyunları, sergiler ve konferanslar, her şey yapılır’ diyor. Bizim vilayet önünde yaptığımız bir tören, bir onurlu gösteridir. İzmir’e 9 Eylül günü giren süvariler nasıl bayrak çekmişlerse her yıl bir müfreze de buraya gelir bayrak çeker. Yönetmelikte, bunu kaldıran hiçbir düzenleme yok. Ben bunu fark eder fark etmez ilgili arkadaşlarımı aradım, sadece İzmir’dekileri değil Ankara’dakileri de aradım ve böyle bir ritüelin kaldırılmasını sağladık. Bizim gayretimiz ve dikkatimiz sonucunda 90 yıllık gelenek icra edildi.” diye konuştu.

        "İZMİR’İN COŞKUSUNA ORTAK OLMAK İÇİN GELDİM AMA ÜZÜLDÜM"

        Türkiye’yi tuzağa çekmek isteyenlerin, Cumhuriyet Meydanı ve İzmir Valiliği’ndeki törenleri malzeme yaptığını belirten Günay, şunları kaydetti: “Böyle bir bayramın, siyasi bir çekişme, devlet ve millet çatışmasına dönüştürülmesi hepimiz için yürek yakıcıdır. Her gün bir sıkıntıyı ülkemizde aşmaya çalışıyoruz. Tam bir kardeşlik bilinci içinde, bütün millet olarak bir şuur etrafında toplanmaya çalışıyoruz ama bir takım grupçuklar özel bir gün, bayram günü olduğunu unutarak, bir siyasi gösteri mekanına dönüştürmeye çalıştılar. Bir İzmir milletvekili ve İzmirli olarak üzüldüm. İzmirlilerin bu coşkusuna ortak olmak için geldim, ancak üzüldüm. İzmirlileri tenzih ediyorum. Bugün bu saygısızlıklara katılmayan milyonlar var. Onlarla yakın zamanda karşı karşıya geleceğiz. Önümüzde yerel seçim var, 2014 var, onlarla hangi hesap günü olursa olsun karşı karşıya geleceğiz.”

Kaynak: cha