Kocaeli’de, yaptıkları basın açıklamasında, ’10 Kasım yas törenleri kaldırılsın’ dediklerinden dolayı, Atatürk’e hakaret suçlamasıyla hakim karşısında çıkan Kartepe İnsan Hakları Dayanışma Derneği aktivistlerinin duruşması, video kayıtlarının incelenmesi için ileri bir tarihe ertelendi.

İzmit İnsan Hakları Parkı'ndaki Özgürlük Meydanı'nda 8 yıldır basın açıklamalarıyla düşüncelerini ifade eden dernek aktivistleri, 21 Ocak 2012 günü yaptıkları basın açıklamasında, 10 Kasım Atatürk'ü anma törenlerinin kaldırılmasını istemişlerdi. Bu açıklama sonrasında Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi'nde ifadeleri alınan aktivistler hakkında 5816 Sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Kanunu'na istinaden dava açılmıştı. Dernek başkanı Ali Akbaş ve açıklamayı yapan Behlül Metin, bugün, Kocaeli Adliyesi 2. Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

Duruşma sonrası Kocaeli Adliyesi önünde açıklama yapan Kartepe İnsan Hakları Derneği Başkanı Ali Akbaş, davanın, video kayıtlarının dökümünün yapılıp incelenmesi için, 30 Kasım 2011 Cuma gününe ertelendiğini söyledi. Akbaş, 5816 sayılı Atatürk’e Hakaret Kanunu’ndan haklarında dava açıldığını belirterek, “Bununla ilgili mahkemece ifadelerimiz alındı. Biz İslami insan hakları aktivistleriyiz, amacımız kimseye hakaret etmek değil, bir sivil toplum kuruluşu olarak gördüğümüz aksaklıkları ortaya koyarak iyileşmeler sağlanmasına yardımcı olmaktır. Mahkemede, Anayasa'nın 25. ve 26. maddelerinin vatandaşa tanıdığı, ‘düşünceleri ifade özgürlüğü’ çerçevesinde yaptığımız açıklamada sadece düşüncelerimizi ifade ettiğimizi, kimseye hakaret etmediğimizi belirttik. Adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz. Olumsuzluk durumunda davayı temyiz edeceğiz, eğer iç hukuk yolları tıkanırsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar hakkımızı arayacağız.” diye konuştu.

5816 sayılı Atatürk’ü Koruma Kanunu’n kaldırılmasının, önümüzdeki dönemde Meclis’in gündemine geleceğini öğrendiklerini de ifade eden Akbaş, şunları kaydetti: “Buradan Meclis’e seslenerek diyoruz ki, ‘düşünceleri özgürce ifadeye engel olan ve Anayasa ile çelişen bu kanunu bir an evvel kaldırın.’ Çünkü bu davalar, beratla sonuçlansa dahi, dünyadaki insan hakları örgütleri tarafından dikkatle izlenmekte ve ‘düşünceleri ifade özgürlüğüne engel’ olarak raporlarına geçmekteler. Şu anda bir çok Avrupa İnsan Hakları örgütü bizden duruşmanın seyri hakkında bilgi bekliyor. Oluşan bu raporlar Avrupa Birliği komisyonları tarafından dikkate alınıyor, müzakereler sırasında Türkiye’nin önüne getiriliyor. Türkiye’nin, normalleşmesi için , bize göre, düşünceyi ifadenin önünde engel olan, 5816 sayılı Atatürk’ü Koruma Kanunu’nun kaldırılması gerekiyor. Bu konuda yeni dönemde Meclis’i göreve çağıyoruz.”
Kaynak: cha