Büyükşehir Belediyesi, Antalya'ya güneş enerjisi ile çalışan klimalı durak yaptı. Türkiye'de ve dünyada bunun ilk olduğunu söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Birleşik Arap Emirlikleri'nden teklif aldıklarını belirtti.

Antalya'ya, Türkiye'de ve dünyada bir ilk olduğu söylenen güneş enerjisi ile çalışan klimalı durak yapıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından Karaalioğlan Parkı'nın girişindeki otobüs durağında gerçekleştirilen proje, Birleşik Arap Emirlikleri'nin de dikkatini çekti. Arap Emirlikleri'nin Başkenti Abudhabi'den durak için teklif geldiğini söyleyen Akaydın, "Yaz aylarının sıcağında serinlik veren, kış aylarının soğuğunda da vatandaş dış ortamdan koruyan hem de ısı sağlayan bir sistem. Bu teknoloji, dünyada da yavaş yavaş ses getirmeye başladığı için 'Ekdağ' firmamız Birleşik Arap Emirlikleri'nden bu konuda teklif almış durumdadır." dedi. Akaydın, projenin yaygınlaşması için halkın, kötü kullanımlardan uzak tutması gerektiğini belirtti.

        Tamamen güneş enerjisi ile çalışan durak, kapalı havalarda da iki günlük enerji depoladığı için çalışabilecek. Özelliklerine göre maliyeti değişen bu projenin, 25 ile 40 bin TL arasında değiştiği belirtildi. 7 güneş enerji paneli bulunan durağın iki günlük enerji tutan bir aküsü de bulunuyor.




Kaynak: cha