1. Anlaşmalı boşanmalarda medeni kanun şartları esas alır eğer ki çiftler gösterilen şartları yerine getirmemişlerse o zaman bu talep boş hükmündedir. Yani isteseler bile anlaşmalı bir şekilde boşanamayacaklardır. Burada göz önünde bulundurulan 3 önemli şart vardır.
  2. Evliliğin bir yıl süresini tamamlamış olması gerekir. Bir yıldan az bir süre geçmiş ise bu talep gerçekleşemez.
  3. Eşlerin boşanma sonrasında doğabilecek tüm hukuki sorumluluklar konusunda bir anlaşmaya vardıklarına dair anlaşma imzalaması gerekir. Yani bu protokolün yapılmaması durumunda anlaşmalı boşanma mümkün olamaz.
  4. Açılan dava süreci boyunca her iki çiftinde davalara gelmeleri şarttır. Eğer ki eşlerden biri davaya gelmezse bu sefer anlaşmalı boşanma talep edilemez.

Dava Nasıl Açılır?

Genellikle boşanma evresinde olan çiftlerin merak ettikleri konu anlaşmalı boşanma davasında sürecin yani davanın nasıl açılacağı konusu gelir.  Yukarıda belirtmiş olduğumuz şartların ve belgelerin yerine getirilmesi durumunda bireylerin boşanma davası için yetkili mahkemeye başvurması gerekir.  Burada sizden bir dilekçe doldurmanız istenecek ve sonrasında süreç başlatılmış olacaktır.

Dava Nereye Açılır?

Boşanma davalarında yetkili görevlendirilmiş olan aile mahkemeleridir. Eğer ki bulunduğunuz bölgede aile mahkemesi bulunmuyorsa o zaman bu görevi asliye hukuk mahkemesi üstlenmiştir.  Eşler anlaşmalı boşanmaya karar verdiğinde 6 ay içerisinde bu mahkemelere başvurması gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanmalar genelde oldukça hızlı tamamlanan davalardır. Bu yüzden boşanmak isteyen eşlerin ilk uğrak yeri olmuştur.  Eğer ki anlaşmalı boşanma talebi tam anlamıyla sürdürülebilirse o zaman boşanma işlem tek celsede gerçekleşecektir. Hatta sorun çıkması durumunda dahi 4-6 celse arasında boşanma işlemi gerçekleşir.

Editör: Haber EDİTÖR