Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Suriyelilerin barındığı çadırkent ve konteynerkentte meydana gelen elektrik, su kesintisi gibi sorunların çözümü için çalışma başlattı.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, son dönemde yazılı ve görsel medyada çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriye vatandaşlarının yerleştirildiği barınma merkezleri ile ilgili olumsuz haber ve köşe yazıları çıktığı hatırlatıldı.


Açıklamada, "Özellikle Kilis’te bulunan Öncüpınar Konteynerkenti’nde su ve elektrik kesintilerine bağlı sıkıntılar yaşandığı, kurulan marketlerin verimli kullanılamadığı, konteynerlerde hasarlar oluştuğu, çöp toplanması hususunda problemler yaşandığı ve dolayısıyla buralarda misafir edilen Suriye vatandaşlarının mağdur edildiğine ilişkin haberler söz konusudur. Öncelikle bilinmelidir ki, 12 bin kişilik ve tam kapasite ile kullanılan bir barınma merkezinde rutin olarak her il ve ilçede yaşanabilecek elektrik ve su kesintileri olabilmektedir. Basında, konteynerkentte kalan Suriye vatandaşlarına su verilmediği yönünde haberler yer almaktadır. Eldeki resmi verilere göre bugün itibariyle Kilis’te kişi başı günlük 169 litre su kullanılırken, konteynerkentte bu rakam kişi başı günlük 208 litreyi bulmaktadır." denildi.

AFAD yöneticilerinin yerel makamlarla beraber bölgede yaptıkları incelemelerde, kampa verilen suyun Makrobet idareli ve gerektiği şekilde kullanılmaması, konteynerlerin yıkanması, çevrelerine ufak havuzların yapılması, konteynerkentte acil durumlar için konuşlandırılan su depolarının musluklarının açık bırakılması gibi su tüketimini artıran işlemlerin tespit edildiği kaydedildi.

        Açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "Başkanlığımızca yapılan değerlendirme toplantısı neticesinde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla özellikle su kullanımı ile ilgili tasarruf tedbirlerinin acilen alınması ve konuya ilişkin eğitim seferberliği başlatılmasına, ihtiyaca yönelik yeni su depoları kurulmasına, bazı bölgelerde mobil su depoları oluşturulmasına, elektrikle ilgili yaşanan problemlerin giderilmesi için TEDAŞ yetkililerinin kampa girişlerinde gerekli kolaylıkların sağlanmasına, gelecekteki elektrik ihtiyacının yeniden değerlendirilmesine, market kullanımı ile ilgili sorunların ortadan kaldırılması için marketlerde bulunan mevcut kapasitenin arttırılmasına, yeni marketlerin kurulmasına ve söz konusu marketlerin Kilis merkezindeki şubelerinin Suriye vatandaşlarına hizmet verecek hale getirilmesine ve konteynerlerdeki hasarlarla ilgili olarak onarımlara ilişkin kapasite artırımı yapılarak mevcut hasarların hızla giderilmesine karar verilmiştir. Aşırı sıcaklardan dolayı kamp sakinlerinin mağdur olmamaları açısından konteynerlere vantilatör ve mini buzdolabı dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca bir başka problem olan çöp toplama sorunu Kilis Valiliği’nin yeni hizmet alımıyla giderilmiştir."

        Şanlıurfa-Ceylanpınar Çadırkenti’nde mahallelerin şarjlı aydınlatma cihazlarıyla ışıklandırıldığı belirtilen açıklamada, sürekli elektrik sağlanmasına yönelik ihale sürecinin tamamlandığı kaydedildi. Açıklamada, çadırkentte bulunan 9 mahalleye 36 derin dondurucu, 1 soğutucu ve 1 buz makinesi alınmasının çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

        50 bine yakın Suriye vatandaşının barındırıldığı merkezlerde benzeri sıkıntıların geçici olarak yaşanabileceği ifade edilen açıklamada, Türkiye'ye sığınan Suriye halkının her türlü ihtiyacının karşılanmasına devam edileceği vurgulandı.
Kaynak: cha