Kurtuluş Savaşı sonrası Atatürk’ün emriyle pilot yetiştirmek için kurulan Türk Hava Kurumu İnönü Havacılık Eğitim Merkezi, 76 yıldır vatandaşları gökyüzüyle buluşturuyor. 12 ay boyunca ücretsiz olarak hizmet veren merkezde; paraşüt, planör, yamaç paraşütü, yelkenkanat gibi uçuş eğitimleri veriliyor.

Cumhuriyetin kurulmasının ardından başlayan yeni Türkiye’nin inşa çalışmalarında, havacılık alanında da girişimlerde bulunuldu. İlk Tayyare fabrikasının kurulmasıyla birlikte ortaya çıkan pilot ihtiyacını karşılamak için Atatürk’ün emriyle çalışmalar hızlandı. Kurtuluş Savaşı’nın önemli pilotlarından Vecihi Hürkuş ve Rus Anohin, pilot yetiştirmek amacıyla açılacak tesisin uygun araziye yapılması için Türkiye’nin değişik yerlerinde uçuşlar gerçekleştirdi. Kurtuluş Savaşı’nda önemli zaferlerin kazanıldığı İnönü sırtlarında uçuşlar yapan pilotlar, burada hakim rüzgarın ‘kuzey’ olduğunu fark etti. Köylülerin ‘Harman rüzgarı’ dediği rüzgar türünün planör gibi motorsuz uçakların havadaki hareketlerini kolaylaştıracağını tespit eden pilotlar, Atatürk’ün emri ile 1936 yılında ‘Yüksek Planör Uçuş Kampı’nı kurdu.

GÖKYÜZÜYLE BULUŞMAK TAMAMEN ÜCRETSİZ

Yaklaşık 76 yıldır çeşitli uçuş dallarında hizmet veren Onwin İnönü Havacılık Eğitim Merkezi, 12 ay boyunca vatandaşları gökyüzüyle buluşturuyor. Sunduğu hizmetlerinin tamamı ücretsiz olarak Türk Hava Kurumu tarafından karşılanan merkezde; paraşüt, planör, yamaç paraşütü, yelkenkanat gibi uçuşların eğitimleri alanlarında uzman kişilerce veriliyor. İnönü Havacılık Eğitim Merkezi Başkanı Niyazi Ersoy’da yılın her döneminde vatandaşlara hizmet verdiklerini ve Türkiye’nin birçok yerinde uygulamalı olarak havacılık eğitimlerine devam ettiklerini belirtti. Ersoy, “ Merkezimizde verilen eğitimler tamamen ücretsiz olarak Türk Hava Kurumu bünyesinde karşılanıyor. İsteyen vatandaşlarımız diledikleri uçuş eğitimini seçtikten sonra eğitmenlerimiz gözetiminde uçuşlarını gerçekleştiriyor. Belirli bir düzeye gelen öğrenciler uçuşlarını tek olarak gerçekleştirdikten sonra sertifikalarını alarak mezun oluyorlar.”diye konuştu.

350 kişilik yatılı kamp alanına sahip merkezde, 16 yaşını dolduran herkes bu kurslara katılabiliyor. Merkezde eğitim almak için sadece hastanelerde uzman doktorlar tarafından verilen ‘Uçuş – Atlayış Raporu’nun alınması gerekiyor. Kurslara isteyen her vatandaşın katılabildiğini belirten Model Uçak Öğretmeni Zahide Arslan, “Bu kurslarımız 16 yaşından gün alan herkes katılabiliyor. Kurslarımız burada bir haftayla 10 gün arasında değişiyor. Bu zaman içerisinde gelen kursiyerlerimizin iaşe ve ibareleri Türk Hava Kurumu tarafından karşılanıyor.” dedi.

İnönü Eğitim Merkezi’nde ilk defa uçuş deneyimi yaşayan vatandaşlar, ilk anlarda heyecanlı oldukları görülse de, deneyimli öğretmenler sayesinde gökyüzünün keyfini çıkartıyorlar. İlk defa planör ile uçuş deneyimi yaşayan Rasim Kılıç ise, “ Planörle uçmak tabi keyifliydi. Herkesin bu deneyimi yaşamasını tavsiye ederim.” şeklinde konuştu.
Kaynak: cha