Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaşayan İlhan Çetin, 14 senedir diyaliz hastası olan babası Vayit Çetin’e böbreğini verdi. Yeniden hayata bağlanması için umut veren oğluna teşekkür eden Baba Çetin, konuşması esnasında göz yaşlarını tutamadı.

Almanya’da çalışırken Türkiye’ye kesin dönüş yapan ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan emekli olan 7 çocuk babası Vayit Çetin (69), 14 sene önce geçirdiği yüksek tansiyon rahatsızlığı sonrasında böbreklerini kaybetti. Aradan geçen yıllarda diyalize bağlanan Vayit Çetin, gazeteci oğlu İlhan Çetin’in (35) verdiği böbrek ile sağlığına kavuştu.

        Yeniden hayata tutunan baba Vayit Çetin, kendisini yeniden hayata bağlayan oğlunun böbreğini aldığı için üzüntülü olduğunu söylerken gözyaşlarını tutamadı. Babasının 14 senedir çektiği sıkıntılara şahit olan İlhan Çetin ise 4 erkek çocuk olarak daha önce babasına böbrek vermek istediklerini, ancak babası Vayit Çetin’in bunu kabul etmediğini söyledi. İlhan Çetin, aradan geçen zaman zarfında babasının içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için böbreğini vermeye karar verdiğini söyledi.

"BABAMIN VÜCUDU ARTIK DAYANAMIYORDU"

İlhan Çetin, “Bundan yaklaşık 14 sene önceydi. Babam böbrek yetmezliğinden diyalize bağlanmak zorunda kaldı. 4 erkek kardeş yıllar önce babamıza böbrek vermemizle ilgili olarak teklif etmiştik. Ancak babam yaşımızın genç olması sebebiyle bizden böbrek istemedi. 14 sene diyalize bağlı olarak kaldı. Ancak 14 sene sonra artık vücudu tedaviye cevap vermemeye başladı. Bunun üzerine biz de son çare olarak böbrek naklini düşündük. Ancak kadavradan nakil yapmak çok zordu bizim için. Ben de bu süreçte Ereğli Devlet Hastanesi'ne gittim. Böbreklerime baktırdım. Nakil verebilir miyim diye. Daha sonra babamın diyaliz doktoru Naki Bey'le diyaloga geçtik. Bizim için randevu aldı. Gazi Osman Paşa Hastanesi'ne gittik. Orada bizi teste tabi tuttular. Yapılan testlerde babamın nâkil almaya, benim de böbrek vermeye uygun olduğu kanaatine varılınca, bize ameliyat günü verdiler. Ramazan ayının birinci günü hastaneye yattık ve ameliyat olduk. Şu anda babam çok iyi. Benim ve babamın bir süre için dikkat etmesi gereken hususlar var. Durumumuz çok iyi. Ben buradan şunu söylemek istiyorum. Eğer imkânınız varsa, bu tür hastalara babanız olur, ablanız olur, vücudunuz el veriyorsa sizler de nakil verin ve organ bağışında bulunun. Bu, çok önemli bir konu.” dedi.

"14 YILDIR VÜCUDUMDA DELİNMEYEN YER KALMADI"

Baba Vayit Çetin ise sağlığına kavuşmanın sevincini yaşarken, oğlundan böbrek almasından dolayı da içinde hüzün olduğunu söyledi. Oğlunun kendisine verdiği böbrek ile yeniden hayata tutunduğunu ifade eden Vayit Çetin, gözyaşları içinde yaptığı konuşmasında şöyle dedi: “Pek mutlu değilim. Yine de mutluyum. Çünkü oğlumun böbreğini aldım. Onun için biraz hüzünlüyüm. Yine de memnunum. Ameliyat olalı 1 ay oldu. Şimdiye kadar hiçbir sorun olmadı. İleride de olmaz. Oğlum bana biraz daha yaşama imkânı verdi. Oğlumdan Allah razı olsun. Allah’ım ona ne muradı varsa versin. Eğer böyle bir şey varsa herkes bağış yapsın. Çekinmeden verebilirler. Hiçbir sakıncası yok. 14 senedir diyaliz hastasıyım. 14 senedir başıma neler geldi. Vücudumda delinmeyen yer kalmadı. Şimdi ise iyiyim."

        Oğlundan aldığı böbrekle yeniden hayata tutunan Vayit Çetin, şimdi tedavi sürecini yaşıyor. Baba Vayit Çetin ve Oğlu İlhan Çetin, organ nakli konusunda insanların daha duyarlı olmalarını istedi.


Kaynak: cha