Cumhuriyet Mahallesi Çamlı Mezarlık yanındaki 20 bin adet su kabağı üreten çiftçi Avni Çetin, kabaklar henüz hasat olmadan 15 bin adedinin satışı için sözleşmesini yaptı. Su kabağının pazar problemi olmadığın belirten Çetin, “Su kabağı Yörük kültürünün bir parçası. Eskinin buzdolabı, su taşıma aracı ama su kabağı günümüzde bu işler için kullanılmıyor. Ben yıllardır sebze üretiyordum. Hem sebzeye alternatif hem de su kabağı kültürünü yaşatmak için bir proje yaptım ve 10 dekar alana su kabağı bahçesi kurdum. Şu anda yaklaşık 20 bin su kabağı ürettim. Daha hasadına başlamadan yurt içi ve yurt dışından 15 bin adedine pazar buldum. Yaptığım telefon görüşmelerinden anladığım kadarı ile kalan 5 bin su kabağının da pazar problemi olmayacağını düşünüyorum. Ürettiğim su kabakları hem kültürümüzü yaşatacak hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak” dedi.
Çetin, şöyle devam etti: “Çocuk yaştan bu yana sebzecilik yapıyorum. Bu yıl alternatif olarak su kabağı projesi hazırladım ve gerçekleştirdim. Su kabağı bizim atalarımızdan kalma bir su taşıma aracı, su muhafaza etme aracı. Bunun içinde su süzülür, insan sağlığına daha elverişli olduğunu atalarımızdan duyarız. Su kabağını Gazipaşa’da alternatif bir ürün olarak düşündüm. Turizmde kullanılıyor, abajur olarak işleniyor, süs eşyası olarak kullanılıyor. Akdeniz bölgesinde eskiden Atalarımız su kabağı olarak kullanmış ama o işlevini artık yitirdi. Su kabağının kaybolmaması için bu projeyi düşündüm hazırladım.” eklinde konuştu.
KADINLARA İŞ İMKÂNI
Kurulan kabak çiftliğinde yöre kadınları çalışarak ev ekonomilerine katkı yapıyorlar. Kadınlar tarafından kabakların daha kaliteli ve yüzeyleri çizik ve leke olmaması için etrafındaki yapraklar ve kabak kökenleri temizlenerek hasat için olgunlaşması bekleniyor. Bayanlar evlerinin yanındaki kabak bahçesinde iş bulmaktan oldukça memnunlar. Kabak tarlasında çalışan Hatice Alp, “Kabak temizliği yapıyoruz. Çünkü daha sağlıklı ve çizilmemesi için kuru ve sarı yapraklarını temizliyoruz. Görünümü daha güzel olsun daha çabuk gelişsin diye burada çalışmak bize gelir, katkı sağlıyor. Aile bütçesine bir katkı sağlıyor.” dedi. Sabriye Kırıcı ise “ Su kabağı aile ekonomime katkıda bulunuyoruz. Hem de çok güzel bir iş. Çizilmemesi için temizliğin yapıyoruz, yapraklarını dallarını alıyoruz. Herkesin yapmasını tavsiye ederim” diye konuştu. Hatice Durusoy adlı kadın ise “Buraya kabak budamaya geldik. Güzel bir şey, eskilerden kalma. Eskiden nenem, dedemler bunlardan su ile güğüm yokken su taşırlarmış. Buzdolabı yokken bunların içinden su içerlermiş, böyle biliyoruz. Şimdi ise her şey teknolojiye geçti.” diye konuştu. Yaprak ve dallardan temizlenen kabaklar daha erken olgunlaşacak daha kaliteli ve düzgün görünümlü olarak gerek abajur gerek folklorik bekler olarak ülke turizmine katık sağlayacaklar.
Editör: Haber EDİTÖR