Nüfusunun yüzde 40’ı tarım ve hayvancılıkla uğraşan Yozgat'ta besiciler, Kurban Bayramı hazırlıklarına başladı. Şehrin Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, bu sene kurbanlık fiyatının düşmesini beklemediklerini belirterek, "Kurban Bayramı gittikçe yaza geliyor. Yetişmiş hayvan fazla yok. Bu yüzden de kurban fiyatlarının fazla düşeceğini düşünmüyorum." dedi.

        Bu yıl kurbanlık fiyatlarının geçen sene ile aynı olacağı tahmin ediliyor. İsmail Açıkgöz, küçükbaş hayvan fiyatının 450 ile 600, 4 kişilik bir büyükbaş hayvan fiyatının 3 bin 500 ile 4 bin civarında olacağını ifade ediyor. Vatandaşın ithal hayvanlara rağbet etmediğini ifade eden İsmail Açıkgöz, "Geçen yıl dışarıdan gelen angus’a vatandaşlarımız pek rağbet göstermedi, kendi yerli hayvanlarımız daha fazla ilgi gördü. Bu bakımdan hayvan üreticilerimiz kurbanım para etmeyecek diye endişelenmesin." diye konuştu.

        Açıkgöz, 2012'nin hayvancılık için sıkıntılı bir yıl olduğunu kaydederek, "Girdi maliyetleri bu yıl biraz daha arttı. Besiciler saman sıkıntısı da yaşıyor. Mesela ben besiye çekilen hayvanlarımızdan bazılarını ben 4 bin 500 TL’ye aldım. Mart ayından beri de içeride bakıyorum. Bu zamana kadar 2 bin TL’de para yedi ve şuan hayvanlar 500-600 kilo et verecek durumda ama şuan piyasayı bulup da bu hayvanları kestiremiyoruz. İnşallah Kurban Bayramı'nda istediğimiz değerde satarız." şeklinde konuştu.

        Tarımsal desteklemeler kapsamında, hayvancılığın geliştirilmesine yönelik Tarım Bakanlığı tarafından Ziraat Bankası aracılığı ile çiftçilere 7 yıl vadeli ve sıfır vaizli verdiği kredi desteği ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri'ne sağlanan desteklerle hayvancılığın gelişmesine yönelik çok büyük imkanların çiftçilere sunulduğunu söyleyen Açıkgöz, ayrıca şunları söyledi:

        "2009 yılında Yozgat’ta büyükbaş hayvan varlığı 194 bin iken, küçükbaş hayvan sayısı 230 bin civarındaydı. Geçen yıl itibariye bu rakam, büyükbaş hayvan varlığı 220 bin, küçükbaş hayvan sayısı ise 250 bine ulaşmıştır. Fakat bu gelişim süreci ithal hayvanların ülkemize girmesi ve artan yem fiyatları yüzünden en durgun dönemini yaşıyor. Devlet yetkililerimiz bu sorunları dikkate almalıdır."
Kaynak: cha