Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Panagro Et e Süt Üretim Tesisleri'nde dün çıkan yangında oluşan zararın 40 milyon dolar civarında olduğunu açıkladı. Et ve süt üretim biriminden oluşan entegre tesislerin et kesim ve üretim bölümünde çıkan yangında tesisin 4'te üçünün yandığını kaydeden Konuk, yangının çıkışında sabotaj ihtimalini düşündüren gariplikler bulunduğunu kaydetti.

Konya-Karaman karayolunun Kaşınhanı mevkiinde inşa edilen Konya Şeker A.Ş.'ye ait Panagro Entegre Et ve Süt Üretim Tesisleri'nde dün öğle saatlerinde yangın çıkmış, et kesim-üretim bölümünün tamamına yakını kullanılamaz hale gelmişti.

İtfaiye ekiplerinin 3 saate yakın süren yoğun uğraşları sonucu söndürülebilen yangınla ilgili basın toplantısı düzenleyen Konya Şeker AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, tek üzüntülerinin dünyanın ve Türkiye'nin en büyük entegre et ve süt üretim tesislerinden biri olarak inşa edilen Panagro'nun açılışının bu yangın dolayısıyla ötelenmesi olduğunu söyledi. Konuk, "Panagro Entegre Et ve Süt Üretim tesislerinde inşaat aşaması tamamlanmış, birkaç güne kadar üretim aşamasına geçilecekti. Son dakikada meydana gelen bu yangın dolayısıyla, 3 bini küçük bin 200'ü büyük olmak üzere günde 4 bin 200 baş hayvanın kesim ve et üretimi ile günde bin ton süt işleme faaliyeti ötelenmiş oldu. 165 milyon dolarlık bu tesis 3 bine yakın insana iş verecekti. Türkiye'de et ve süt piyasasının yüzde 15'inin el değiştirmesine yol açacaktı." dedi.

Basın toplantısında yaptığı açıklamaya "Elbette böyle büyük çaplı bir yatırım et ve süt piyasasında belli oranlarda rahatsızlık meydana getirdi." diyerek devam eden Recep Konuk, tesislerde 40 milyon dolarlık zarar meydana getiren dünkü yangında sabotaj ihtimali bulunduğunu ima etti ve şunları söyledi: "Tesislerde dün sabah 09.00 sularında bir yangın çıktı. Tesislerde görevli yangın söndürme ekipleri anında müdahale ederek ilk yangını büyümeden söndürdü. Bu yangından yaklaşık 4 saat sonra ilk yangından çok uzakta bir noktada ikinci bir yangın çıktı ve bir dakika gibi kısa bir sürede yayıldı. İtfaiye ekipleri canla başla çalışıp yaklaşık 3 saatte yangını kontrol altına alabildi. Bu yangında sabotaj vardır demiyorum, ancak yoktur da demiyorum. Kesin sonuç itfaiye, polis ve bizim uzmanlarımızın yapacağı incelemeler sonucu ortaya çıkacak."

Konya Şeker AŞ Başkanı Recep Konuk, yangında zarar gören Panagro Entegre Et ve Süt Üretim Tesisleri inşaatına hasar tespit ve kriminal incelemenin tamamlanmasından sonra yeniden başlayacaklarını belirterek, "Biz bu tesisi önümüzdeki bahar mevsimine kadar daha modern, daha güçlü bir şekilde üretime hazır hale getireceğiz ve Başbakanımıza birkaç hafta içinde yaptırmayı planladığımız açılışı baharda yaptıracağız. Bu tesisin temelini atarken 'etliye sütlüye karışacağız' demiştik. Bu yangın bizi etliye sütlüye karıştırmaktan vazgeçirmedi. Türkiye'nin et ve süt piyasasına karışacağız ve vatandaşımıza daha ucuza daha kaliteli ve gönül rahatlığıyla tüketebileceği ürünler sunacağız." şeklinde konuştu.

PANAGRO DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ OLACAKTI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı bir törenle geçen yıl 27 Mayıs’ta temeli atılan Panagro Et ve Süt Gıda Kompleksi Entegre Tesisleri 203 milyon lira maliyetle inşa edilerek önümüzdeki günlerde faaliyete başlayacaktı. Yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen tesisin faaliyete geçmesiyle bölgede yaşayan 50 bin çiftçi ailesinin besiciliğe yönelmesi planlanıyordu. Konya’nın merkez ilçelerinden Meram'a bağlı Kaşınhanı bölgesinde 426 bin metrekarelik alanda inşa edilen tesisler günlük 4 bin 200 baş hayvan kesim, günlük bin ton da süt üretim kapasitesine sahip olacaktı.

Panagro Entegre Tesisleri tamamlandığı zaman aynı kampüste faaliyet gösteren dünyanın en büyük et ve süt entegre tesisleri olma özelliği taşıyacaktı.
Kaynak: cha