Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ekonomideki yüzde 2,9’luk büyümenin beklentilerin çok altında kaldığını söyledi. Özdebir, “İkinci çeyrek büyümesi Merkez Bankası’nın ayağını frenden çekmekte geç kaldığını düşündürmektedir. Bu nedenle ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirim kararı alınmalıdır.” dedi.

Yılın ikinci çeyreğinde ekonominin yüzde 3,5-4 büyümesini tahmin ettiklerini kaydeden Özdebir, “Beklentimizin altında kalan ikinci çeyrek büyümesi, yıllık büyümenin yüzde 4’ün altında kalma ihtimalini güçlendirmiştir. İç talebin yavaşladığını gözlemliyorduk ama özel tüketim harcamalarındaki binde 5’lik ve özel yatırım harcamalarındaki yüzde 7,9’luk düşüş yavaşlamanın düşündüğümüzden de sert olduğunu göstermektedir.” diye konuştu.

"İLK TOPLANTIDA FAİZ İNDİRİMİ KARARI ALINMALIDIR"

Merkez Bankası’nın, Temmuz ayından itibaren freni gevşetmeye başladığını hatırlatan Özdebir, “ikinci çeyrek büyümesi Merkez Bankası’nın ayağını frenden çekmekte geç kaldığını düşündürmektedir. Bu nedenle ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirim kararı alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

İSO birinci 500 ve ikinci 500 listesine girmeyi başaran şirketlerin neredeyse dörtte birinin zarar açıkladığını söyleyen Özdebir, şöyle konuştu:

        “Düşen kar oranları, artan zararlar şirketlerimizin öz kaynaklarını eritmektedir. İç pazarda yavaşlama devam ederse bu şirketlerin bir kısmı kapılarına kilit vurmak zorunda kalacaktır. Dış talebin yavaşladığı bu dönemde iç pazarımızı kıskançlıkla korumamız gerekir. Son dönemlerde iç pazarımızın kalitesiz ve standart dışı mallarla adeta işgal edildiğini görmekteyiz. Gümrüklerde beyan edilen miktarların üstünde ve kalite standartlarına uymayan mallar ülkemize rahatça girmektedir. Bunu önlemek için hem gümrüklerdeki denetimler sıkılaştırılmalı hem de Piyasa Gözetim ve Denetim sistemi mutlaka daha etkin çalıştırılmalıdır.”

Karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılmasından sonra piyasa aktörleri arasında bir güven bunalımı yaşanmasının da ekonomideki yavaşlamada etkili olduğunu aktan Başkan Özdebir, çeklerin tahsil edilmesini kolaylaştıracak tedbirlerin alınması ve müşteri sigortası uygulamasının daha iyi tanıtılması ile bu piyasalardaki güven bunalımının aşılmasına katkı sağlayacağını dile getirdi.
Kaynak: cha