Yurttaş artık alıp kullanmaktan ziyade hızlı yükselen ücretleri hasebiyle yatırım aracı olarak araç satın almaya başlarken sanki büyük  bir çılgınlığa dönen araç talebi de fiyatları yukarıya istikametli itmeye devam ediyor.  

SIFIR VE İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ? 

2.el araçlar ile ilgili değerlendirmede bulunan Türk Endüstrici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) Vergi Platformu Başkanı Serkan Kumdakcı araç fiyatlarının neden yükseldiği sualine “Öyle ki araçlar erişim emeli ile kullanılmanın yanında artık yatırım aracı olarak görülüyor. Bunun başlıca sebebi arz-talep balansının bozulması olarak gösterilebilir. Pandemi tesiri ile toplu taşıma kullanma isteği yerine özel araç ile yolcu isteğinin toplum geneline dağılması ve 1 ay öncesine kadar kamu bankaları tarafından düşük üremli kredi desteğinin sağlanması ikinci el araçlara talebi arttırdı. Yeniden pandemi nedeniyle fabrika imalatlarının düşmesi hem de belirli bir dönem fabrikaların kapalı kalması piyasaya yapılan arzı düşürdü. Arz-talep balansının bozulması yanında 30 Ağustos tarihinde yapılan ÖTV artışı, araç ücretlerinde saldırgan bir yükselme yarattı" diyerek zamların nedenlerini sıraladı.  

ARAÇ PİYASASI DÜŞECEK Mİ, İKİNCİ EL ARABA ÜCRETLERİ NE VAKİT DÜŞER, ARAÇ ÜCRETLERİNE İNDİRİM GELİR Mİ? 

Araç ücretlerine bir indirim olup olmayacağı sualine ise Kumdakçı indirim bekleyenlere kötü haber verdi. “Beklenti bu istikamette ancak ne yazık ki yeni imalatlarda ürün girdi fiyatlarında oluşacak artışlar, ülkemizde yüksek izleyen döviz kur fiyatlaması ve ÖTV oranlarında bir düşme ihtimalinin şu an için olmaması ücretlerin bir daha daha önceki düzeylerinde izlemesine olanak vermeyecektir. Özetle ücretlerin bu denli artmasının tek nedeni ÖTV değil. Bu vaziyetin 2021’in ilk yarısında da devam edeceğini söylemek yanlış olmaz" diyerek araç ücretleri için bir daha daha önceki ücretlerin görülmesinin son derece zor olduğunu belirterek normalleşme sürecinin ise en erken 2021 seneyin ilk yarısının nihayetinde başlayabileceğini ifade etti. 

Editör: Haber EDİTÖR