İkinci el araba ücretleri ne vakit düşecek? 2021 senesinde 2. el araba ücretleri nasıl olacak? Otomobil alma tasarısı olan on binlerce yurttaş ikinci elde ücretlerin yükselmesinin hemen peşinden rastgele bir düşüş yaşanıp yaşanmayacağını merak etmeye başladı. Yeni tip koronavirüs pandemi sürecinde sıfır araba imalatının durması hasebiyle ikinci el araba ücretlerinde büyük bir artış görüldü. Sıfır imalatın başlamasıyla beraber gözler "İkinci el araba ücretleri ne zaman düşecek?" sualinin cevabına çevrildi. Peki, 2021 seneninde 2. el araba ücretleri nasıl olacak? İşte yapılan son izahlar

İKİNCİ EL ARABA ÜCRETLERİ NE ZAMAN DÜŞECEK?

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Ocak - Eylül dönemine ait verileri izah etti. OSD'nin izah ettiği verilere göre otomobil imalatı geçen sene ilk 9 ayına göre yüzde 18 oranında azaldı. Pandemi dolayısıyla imalatın yavaşlaması, sıfır araçların ve buna bağlı olarak da ikinci el otomobil ücretlerinin yükselmesine kapı araladı.

Sıfır araçlara talebin yüksek olması ve otomobil fabrikalarında imalatın azalması hasebiyle de araç almak isteyenler 2. el otomobil pazarına yöneldi. 2'inci el araç pazarında fiyatlar değişkenlik gösterirken galericiler ise imalatın daha önceki haline dönmesiyle ücretlerin düşmesini öngörüyor.

Otomobil imalatının azalmasının sıfır ve 2'inci el araçlarda ücret artışına kapı araladığını belirten Galerici Faruk Ünal, piyasadaki arzın talebi karşılamadığı için yurttaşların sıfır yerine ikinci el araçlara yöneldi. Bu vaziyet 2'inci el araçların ücretlerinin yükselmesine kapı araladı. 2'inci el araç satışını yalnızca galericiler değil al-sat yapan kişilerde yapıyor, bu vaziyet da ücretlerin yükselmesinde tesirli oluyor.

Pandemi dolayısıyla öncelikle Çin'de araba parçası üreten fabrikalar imalata ara verdi, hemen peşinden Avrupa'da ve diğer bölgelerde imalat fabrikaları imalata ara verdi. Ocak ayından beri geçen yıla göre daha az araba üretilmesi ücretlerin yükselmesine kapı araladı. İmalat daha önceki haline döndüğünde araç ücretlerinin normal düzeyde olmasını bekliyoruz" dedi.

Araç ücretlerinde anormal bir artış olduğundan söz eden Galerici Harun Camcıoğlu ise "Fabrikalar pandemi hasebiyle imalatı azalttı. Sıfır araçlara olan talep karşılanamayacak vaziyete geldi. Bu vaziyet sıfır araçların ve sıfıra yakın olan araçların ücretlerinin anormal bir şekilde yükselmesine kapı araladı. Sıfır araç almak isteyenler araç almak için yetkili satıcılardan araç siparişlerini veriyor. Siparişlerin teslim edilmesi için de aylarca beklemek gerekiyor. Beklemek istemeyen yurttaşlar da galerilerden daha yüksek ücrete araç satın alıyor. İmalatın az olmasından ikinci el araç piyasası da etkileniyor" dedi.

2021'DE OTOMOTİV PAZARI NASIL OLACAK?

Hürriyet'in haberine göre ücret artışındaki diğer bir sebebin ikinci el ücret artışları yaşanırken esnaf, satıcı ve bayilerin araçlarda 'yapay artışlar' yapması ve fiyatları daha da artırması olduğunu vurgulayan Yalçın, "İkinci eldeki bu artışların durulmayacağını, daha bir yıl süresince hem de 2021'in sonuna kadar devam edeceğini bir otomotiv veri şirketi olarak öngörüyoruz. Otomotiv sektörünün yeni normali; hem sıfır hem de ikinci el araçlarda yüksek fiyatlardır ve bu şekilde devam edecektir" diye konuştu.

"2021'DE PAZAR GERİLEYECEK"

Bu sene artan fiyatlara karşın otomotiv pazarının beklentileri karşılayacağını belirten Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın: "Evvelki senelerden ötelenmiş talep çok ehemmiyetli bir şekilde insanları otomobil satın almaya teşvik ediyor.

İkinci el ve sıfır kilometre araç, bir yatırım aracı olarak görülüyor. İnsanlar şu an fiyat yüksek de olsa araç satın almak istiyorlar. Takriben 710-720 bin aralığında bir sıfır kilometre araç satış pazarı öngörüyoruz.

2021'de ise pazarın doymuşluğu ile birlikte 600 bin düzeyine gerileyeceğini öngörüyoruz. Bunun takriben 10 katı da ikinci el araç satışı olacaktır. Üretim, pandemi kısıtlamaları yüzünden yüzde 100 kapasiteye erişmeyecek.

İthalatta da araç bulmak çok kolay olmayacak. Dolayısıyla fiyatlar sıfırda ve ikinci elde yüksek olarak devam edecek."

Araba pazarında vatandaşların çok olduğu fakat araçların satılmadığını ifade eden bir başka satıcı Ümit Çakır, "Üç dört ay öncesinin ücretleri konuşuluyor. İnsanlar tabi ne kadar tembellik gösteri kendinizde görüyorsunuz fakat çoğu alıcı değil. Gelip soranlar oluyor bekliyoruz biz de. Kendimizin arabasını satıyoruz fakat tok satıcıyız, öylesine geldik. Ortama bakmak ve ücretleri görmek için geldim. Ben de araba arıyorum, bu aracı satıp başka araç almak için fakat sonra böyle araç alacağımı düşünemiyorum" dedi.

"GENELDE DAHA ÖNCEKİ ARAÇLAR SATILIYOR YENİ ARAÇLAR SATILMIYOR"

Pazarda ücretlerin geçen aylara oranla çok arttığına ve araç bulamadığını söyleyen Hüseyin Dizbay, "Fiyatlar çok yüksek, iki ay evvelki ücretlerle şimdiki araçların ücretlerin arasında yüzde 10 yüzde 20 gibi bir fark var. Baktığım araba segmentinde 80 bin TL'lik araba olmuş 100 bin TL. Baya bir fazla bilmiyorum sonu ne olur fakat yüksek fiyatlar. Gördüğüm kadarıyla iki veya üç araç satıldı. Genelde daha önceki araçlar satılıyor yeni araçlar satılmıyor ve genelde 90 model araçlar gidiyor" ifadelerini kullandı.

"BUGÜN SATTIĞINIZ ARACI İKİ AY SONRA 10-15 BİN TL ARASI FAZLA FİYATLA GERİ ALIYORSUNUZ"

Sattığı aracı aynı ücrete geri alamadığını belirten Şahin Kaya ise, "Sabahtan beri araç bulamıyoruz. Üç aydır araç arıyorum ve sattığım arabayı alamıyorum. Fiyatlar hayali şekilde yüksek ve satılan mal aynı ücrette geri alınamıyor. Bugün sattığınız aracı iki ay sonra 10-15 bin TL arası fazla fiyatla geri alıyorsunuz" diye konuştu.

Editör: Haber EDİTÖR